НОВИНИ

Намирането на изход на конфликта в Близкия изток обсъждат на международна конференция в Париж

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:40, 24.10.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Американският държавен секретар Антъни Блинкен продължава в Доха близкоизточната си обиколка за разговори с ключов представител на Хамас. Преди това Блинкен се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с висши представители на Саудитска Арабия.

Вашингтон се надява на съживяване на преговорите въпреки продължаващата размяна на удари. Опит за намиране на изход ще търсят днес и в Париж, където започна конференция за Ливан. Париж е домакин на международна конференция за Ливан. Фокусът на разговорите е намирането на дипломатическо, хуманитарно и политическо решение за слагане на край на конфликта, предоставянето на спешна хуманитарна помощ за ливанските граждани и укрепването на капацитета на ливанската армия.

Участници в конференцията са представители на ООН, ЕС, както и ръководители от 70 държави и 15 международни организации. Преди срещата ливанският премиер Наджиб Микати беше приет в Елисейския дворец от президента Еманюел Макрон.

В навечерието на конференцията френският външен министър Жан-Ноел Баро заяви, че приоритет остава прекратяването на огъня.

"Имаме конкретни предложения за възможно най-бързо прекратяване на огъня. Тази конференция има три цели. Намирането на дипломатически изход - единственото работещо решение за Ливан и Израел, мобилизирането на така необходимата хуманитарна помощ и подкрепа за ливанската армия, за да може да опази единството, стабилността и суверенитета на страната", каза Жан-Ноел Баро, министър на външните работи на Франция.

Френският външен министър вече изтъкна, че Париж е изпратил медикаменти и медицински материали и са отпуснати 10 милиона евро за дейността на организациите в Ливан, които работят в помощ на населението.

По последни данни жертвите на конфликта между Израел и Хизбула са повече от 2500, 12 хиляди са ранените. Ливанското правителство е осигурило над хиляда временни подслона за разселените хора, като повечето от тях са вече препълнени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Космическият кораб на "Спейс Екс" "Дракон" се завръща на Земята
Космическият кораб на "Спейс Екс" "Дракон" се завръща на Земята
Спортни новини 24.10.2024 г., 12:25 ч.
Спортни новини 24.10.2024 г., 12:25 ч.