НОВИНИ

Наркобаронът Ел Чапо обжалва присъдата си

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:42, 05.09.2020
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Мексиканският наркобарон Хоакин Гусман-Ел Чапо обжалва присъдата си. Жалбата е отправена от адвоката му Марк Фернич, представена късно в петък пред апелативния съд в Ню Йорк. В моментна Ел Чапо е държан в изолация в един от затворите с най-голяма сигурност в САЩ, разположен в Колорадо.

62-годишният бивш водач на мощния наркокартел Синалоа в Мексико беше осъден миналата година за престъпления, извършвани в продължение на четвърт век, включително трафик на стотици тонове кокаин, хероин, метамфетамини и марихуана.

Адвокат на Гусман, Мариел Колон Миро, заяви пред АФП, че първоначалното решение трябва да бъде отменено, тъй като един от съдебните заседатели заяви, че той и други са намерили информация за случая чрез медиите и социалните мрежи по време на процеса, което е забранено.

Тя добави, че пълната изолация, наложена на Гусман след екстрадицията му в САЩ през януари 2017 г., му попречила да се защитава както преди, така и след процеса.

"Ние сме много оптимистични, че от това ще се получи нещо положително", каза Миро и добави, че се надява да се проведе нов процес.

Два пъти наркобаронът успява да избяга затвора. Вторият път, през 2015 г., през тунел от 1,5 км., в който се вмъкнал през отвор под душа в килията му.

Мексикански морски пехотинци заловиха Гусман шест месеца по-късно през януари 2016 г. и той беше екстрадиран в Съединените щати година по-късно, с което приключи с десетилетията си игра на котка и мишка с властите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Предстоят най-тежките дни, година и половина даже
Борисов: Предстоят най-тежките дни, година и половина даже
Какво пише в споразуменията, подписани от Косово и Сърбия във Вашингтон
Какво пише в споразуменията, подписани от Косово и Сърбия във Вашингтон