НОВИНИ

Не се налага евакуация на хора в Нови Искър

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:09, 11.01.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Неспиращите валежи заляха пътища и дворове в района на Нови Искър. Засега положението не е бедствено и не се налага евакуация на хора. Кметът на София Йорданка Фандъкова отмени днешното представяне на бюджета на Столичната община за 2021 г., за да може да следи ситуацията на място.

Истински кошмар преживяха тази сутрин хората, които пътувайки с колите си, бяха залети от високите води на придошлата река. Реакцията на аварийното звено беше навременна и пострадали няма.

"Те са влезли с автомобилите, но при влизане на друг автомобил, ги е залаяло и са изгубили контрол. Изкарахме един от водачите през железопътния мост", обясни Красимир Димитров от Дирекция "Аварийна помощ и превенция".

Екипите изчакват спирането на валежите, за да могат да почистят коритото на прелелия канал и да отводнят залетия път. До тогава автобусни линии 23 и 26 се движат по обходен маршрут. Ситуацията в целия район остава трудна, в Требич са залети цели улици, в Мировяне дворове и мазета. Подадени са повече от 60 сигнала.

Днешните наводнения станаха и причина за отлагането на представянето на бюджета на общината за 2021 г.

"Няма как в тази ситуация да представим бюджета. Сега е важно да направим всичко възможно, първо, да не допуснем сериозни наводнявания на населените места кай Нови Искър, това е най-проблемният район", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Освен аварийното звено към Столичната община, в борбата с водата се включиха и от пожарната и "Напоителни системи". Само за няколко часа екипите успяха да свалят нивото на река Блато с над 20 см.

"Наложи се да изпуснем реката и да прокопаем дигата в този участък и да можем да отпушим напрежението и да я я отклоним към земеделските земи", заяви изпълнителният директор на "Напоителни системи" Снежина Динева.

Проблеми, но не заради дъжд, а заради сняг все още има край Бистрица. Заради паднали клони през целия ден автобусите 70 и 69 се движат до Железница, а не както обикновено до с. Плана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частично бедствено положение в общините Костинброд и Своге след дъждовете
Частично бедствено положение в общините Костинброд и Своге след дъждовете
Обстановката във Варна се нормализира след дъждовете
Обстановката във Варна се нормализира след дъждовете