НОВИНИ

Не стихват тежките сражения в района на Бахмут

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:07, 19.01.2023
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

На фона на ожесточените сражения в източната част на страната, руската паравоенна група "Вагнер" отново си приписа победа. Ръководителят на групата Евгений Пригожин пусна аудиосъбщение, в което твърди, че неговите сили вече контролират предградието на Бахмут - Клещеевка. Само преди седмица същото беше обявено и за намиращия се в близост Соледар.

И Бахмут, и Соледар остават под украински контрол и там се водят тежки сражения, твърди Киев.

В непосредствена близост до района на сраженията в Бахмут днес беше белгийският журналист и военен кореспондент Бруно Бекман, който предава за БНТ от началото на войната. По негова информация украинската армия контролира входовете на град Бахмут.

В аудиопослание ръководителят на Вагнер Евгений Пригожин призна колко е ефективна украинската армия.

"Въоръжените сили на Украйна действат добре координирано. Има много какво да научим от тях", заяви Евгений Пригожин - ръководител на ЧВК "Вагнер".

Контролираната от Кремъл агенция Новости разпространи видеозапис с бойците от паравоенната група "Вагнер" от фронтовата линия.

По-рано ръководителят им Евгений Пригожин съобщи, че е превзето село Клещеевка, което е на 9 километра от Бахмут. Белгийският журналист Бруно Бекман, който предава за БНТ от фронта прекара днес почти няколко часа близо до Бахмут.

"Тук сме на около 4 км от Бахмут и на 7 км от Соледар, и както чувате, на всеки 30 секунди има експлозии. На този етап е много трудно да се каже дали става дума за ответен огън. Но бяхме предупредени от войниците да не оставаме тук дълго време и така и ще направим. Битката за Бахмут и Соледар, която е най-жестока в конфликта до момента, все още продължава", заяви Бруно Бекман.

Вече няколко месеца руските сили се опитват да превземат Бахмут, който би осигурил директен достъп до други големи градове в Източна Украйна - Краматорск и Славянск. Доброволчески групи всеки ден осигуряват храна и вода за останалите едва 8 хиляди от близо 80 хиляди жители преди войната. Всеки от тях има своя причина да остане в ада на боевете.

"На 8 април падналата ракета на жп гарата в Краматорск уби сина ми. Беше на 16. След това нямам желание да ходя, където и да е", заяви Наталия Евтушенко.

Останалите - също като Наталия - отказват да бъдат евакуирани.

"198 семейства с деца все още живеят в Бахмут. Наша отговорност е да ги евакуираме, знаем къде живеят и всеки ден се опитваме да ги убедим да напуснат", заяви Ханна Петриенко - Полухина - секретар на Общинския съвет в Бахмут.

Малкото останали избягват да стоят у дома, събират се в хуманитарния център, за да се сгреят, да хапнат и да са заедно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец не успя да победи поляци във втората си контрола на турска земя
Лудогорец не успя да победи поляци във втората си контрола на турска земя
Спартак Варна пристигна в Турция и проведе тонизираща тренировка
Спартак Варна пристигна в Турция и проведе тонизираща тренировка