НОВИНИ

Нидерландия: България има проблем с правата на човека и борбата с корупцията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:30, 09.12.2022
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

България трябва да приеме още закони и да започне да ги прилага, това каза пред журналисти снощи държавният секретар по правосъдие и сигурност на Нидерландия Ерик ван дер Бюрх, който участва в срещата на вътрешните министри в Брюксел и гласува против приемането на страната ни в Шенген. Според него проблемите на България са свързани с правата на човека и борбата с корупцията.

“Искаме да видим, че България наистина предприема стъпки в тази посока, трябва да бъдат изготвени и приети закони, а после и да започнат и да се прилагат и следващата година ще говорим отново. Законите първо трябва да бъдат приети от парламента в България, но после трябва да бъдат и приложени, защото приемането на един закон не е същото като прилагането му. След това трябва да има доклад на ЕК и ако България отговаря на изискванията, пътят към Шенген й ще бъде открит”, каза Ван дер Бюрх.

Той изрази учудване от подкрепата на Еврокомисията за България “Учудвам се на позицията на Еврокомисията, която винаги казва, че ние сме общност от ценности и норми. Точно ЕК трябва да постави високо в приоритетите си правата на човека и противопоставянето на корупцията”, коментира той. Според него от 2011 Нидерландия е последователна в исканията си за това на какви условия трябва да отговаря една страна, за да стане част от Шенген.

Ван дер Бюрх коментира, че в залата е имало разочарование заради решението на Нидерландия и Австрия против разширяването на Шенген с България и Румъния, но според него двете страни имат право на собствена позиция.

Вижте и още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес стартират четвъртфиналните битки на Мондиал 2022
Днес стартират четвъртфиналните битки на Мондиал 2022
Украинските сили са атакували руски военни обекти в Запорожка област
Украинските сили са атакували руски военни обекти в Запорожка област