НОВИНИ

Никола Цолов пред БНТ: Напрежението да караш пред отборите от Формула 1 е огромно, но това ме мотивира още повече

никола цолов бнт напрежението караш отборите формула огромно мотивира повече
bnt avatar logo
от БНТ
13:36, 01.10.2023
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Талантливият български пилот Никола Цолов даде специално интервю за зрителите на предаването "Арена спорт" няколко минути след края на 24-часовата картинг надпревара във Враца, в която младият състезател също взе участие.

Пред нашата камера Никола сподели, че събитието "ЕКО 24 часа на България" определено е било много по-различно от уикендите му през годината във Формула 3, но самият той е доволен от представянето си и това на неговия тим и изрази желание отново да се включи в подобно състезание.

"Беше страхотно усещане. Девет месеца не бях карал картинг. Този тип състезания не са като тези във Формула 3 - трябва да си много постоянен, да имаш добра стратегия. Не успях да спа много през вечерта, но в крайна сметка това се отплати и завършихме на трето място. Може да кажем, че съм доволен от представянето и се надявам, ако участваме пак с отбора да сме си научили урока. Тези 24-часови състезания са ми много интересни и бих участвал на всяко едно, на което мога", започна Цолов.

Младият българин се върна и към своя дебютен сезон във Формула 3, като посочи и кое го е затруднило най-много в хода на първата му година в шампионата.

"Този сезон беше най-трудният за мен досега, но и научих най-много неща, които вече виждам. Подобрих много не само начина си на каране, но и начина си на мислене, и как да се адаптирам в трудни ситуации. Ако продължа догодина във Формула 3, смятам, че ще се справя още по-добре. Най-трудни за мен бяха пистите, защото не ги познавах и нямах много време да ги науча. Догодина обаче вече ще мога да използвам натрупания опит", сподели младият пилот от академията на Алпин.

Никола Цолов разказа малко повече и за чувството да караш пред пилотите и отборите от Формула 1, както и за връзката си с двукратния световен шампион Фернандо Алонсо.

"Уикендите са много по-вълнуващи и напрегнати, защото караме с пилотите и отборите от Формула 1 и те всички те гледат. Напрежението е огромно, но това ме мотивира още повече", заяви 16-годишният състезател.

"Пишем си през цялото време с Фернандо Алонсо. Трудно е да се виждаме, защото той също има много натоварен сезон, но винаги правим лагери в края на годината, на които се виждаме. Там, всички пилоти обсъждаме как е минал сезона и какво може да подобрим", каза още той.

Накрая българинът потвърди, че на 99% остава във Формула 3 и през следващата година, изразявайки надежда, че този път ще може да се включи в голямата битка.

"Работихме доста добре с отбора през този сезон и накрая намерихме начин как да подготвяме уикендите още по-добре. Това се и отрази на резултатите. Ако продължа с тях и през следващия сезон, мисля, че ще мога да съм в голямата битка. На 99% оставам във Формула 3", завърши Никола Цолов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Белберов пред БНТ: Националният отбор по бокс трябва да е съставен от българи
Петър Белберов пред БНТ: Националният отбор по бокс трябва да е съставен от българи
Протестиращите няма да вдигнат блокадата на Проходът на Републиката
Протестиращите няма да вдигнат блокадата на Проходът на Републиката