НОВИНИ

Нинова: Не излъгахме 1 млн. българи, които повярваха, че БСП сме алтернатива

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:14, 26.09.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

БСП провежда днес и утре юбилеен 50-и Конгрес. Делегатите, които са 800, трябва да изберат нов Национален съвет на партията, както и председател и членове на Контролната комисия на левицата.

Конгресът започна с избор на ръководство на форума. Сред членовете са Сергей Станишев, Георги Пирински, а Михаил Миков, който влизаше по право, направи самоотвод. От залата предложиха в ръководството на конгреса да влезе и кметът на Перник Станислав Владимиров.

В политически доклад лидерът на партията Корнелия Нинова направи отчет на изминалия четиригодишен период. Тя посочи, че БСП е единствената партия, която е готова с алтернативен план за управление на страната. Освен това тя обеща на съпартийците си, че ще направи всичко възможно да превърне БСП в първа политическа сила и призова за консолидация в партията.

"Не излъгахме 1 млн. българи, които повярваха, че ние сме алтернатива. Знаете, че имаше много натиск отвън и мнение вътре в партията за голяма коалиция по онова време. Бяхме съблазнявани с моркова, бяхме бити с тоягата, но издържахме. В последните години държавата се управляваше от нова тройна коалиция. Официално ГЕРБ и "Обединени патриоти". С неофициалната подкрепа на ДПС и услужливата подкрепа на "Воля". Само ние не влязохме в скрити договорки, не се продадохме и не се предадохме. Заедно доказахме, че за нас политиката не е пари и постове, а морал и грижа за хората", заяви Нинова.

Безспорно интригата на Конгреса е кой ще влезе в Националния съвет на БСП, защото това е органът, който одобрява всички важни решения, които взима партията и които предлага лидерът. Затова е важно лидерът на партията да работи в синхрон с Националния съвет.

Кандидатите за поста са повече от 800, но от тях ще бъдат избрани 150 души.

"Силата на БСП е в различните мнения, в разговора, диалога и вземането на решения с консенсус. Ако се избере състав на Националния съвет, който е послушен, БСП ще измени на характера си", заяви Красимир Янков.

"Моето дълбоко убеждение е, че в спора се ражда истината, да казваме нещата такива, каквито са и да коригираме грешките си", коментира Емилия Масларова.

"Не очаквам да има напрежение на конгреса, той все пак е и юбилеен. След днешния конгрес очаквам всички да сме обединени", допълни Вяра Емилова.

Изборът на членове за Националния съвет на БСП ще започне довечера около 20 ч., а резултатите ще са ясни най-вероятно утре сутринта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мащабна кръводарителска кампания във Варна в края на мотосезона
Мащабна кръводарителска кампания във Варна в края на мотосезона
Радев няма да започва политически проект, ще подкрепи тези, чийто приоритет е народът
Радев няма да започва политически проект, ще подкрепи тези, чийто приоритет е народът