НОВИНИ

Новата карта на НАТО? Как Швеция и Финландия могат да променят Алианса

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:46, 13.05.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Остра реакция от Турция за членството на Швеция и Финландия в НАТО. Страната няма положително отношение за присъединяването на двете държави към Алианса, заяви турският президент.

Ердоган посочи, че това ще доведе до разширяване на Западния военен алианс, а това е било нещо, което Путин се опитвал да предотврати. Турският президент посочи още, че в двете държави има много терористични организации.

Иматра - Източна Финландия. На два часа от него се намира Санкт Петербург, а на по-малко от 10 километра е руският Светогорск.

Имаме два града, които са много близо един до друг. Лесно чуваме шумовете от руския град, от горското им стопанство, всякакви звуци от ежедневието там, казва Анти Вахе, директор на Гранична полиция, гр. Иматра.

В руския Светогорск заводът за хартия е най-голямата забележителност. Някога той бил финландски, както и целия град. Казвал се Енсо. Но бил преименуван през 1948 г., след като Съветският съюз завзел 10% от територията на Финландия, резултат от нахлуването му в балтийската страна през Втората Световна война.

Събития, които Мария-Лиза се надявала, че е оставила в един завинаги отминал живот.

Живея в първите жилища, които се виждат, когато се идва от руска страна. Ако нещо се случи, ние ще бъдем първите, които ще разберем.

В музей в Иматра се съхранява част от историческата болка на финландците. Те напомниха за нея при вземането на решението за присъединяване към НАТО.

С НАТО Швеция и Финландия си партнират от 1994 г. При присъединяването им голямата промяна ще бъдат гаранциите за сигурност, които дава член 5-и на Северноатлантическия договор на държавите-членки.

След присъединяването на Финландия към Алианса, Русия ще има обща граница от 1300 километра с натовска държава.

В армията си Финландия разполага с 12 000 професионални войници. Но годишно обучава над 20 000 наборници, във военно време може да разчита на войска от 280 000 войници.

Съседна Швеция разполага с армия от 50 000 войници. Задължителната военна служба там беше отменена през 2010 г., но 7 години по-късно беше частично възстановена.

Очаква се в неделя двете държави официално да обявят решението си за членство. При бърза процедура за присъединяване, Швеция и Финландия могат да бъдат приети на срещата на върха на Алианса през юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубрат Пулев: Ще се бия трети път за световната титла
Кубрат Пулев: Ще се бия трети път за световната титла
За какво ще следи полицията по време на абитуриентските балове
За какво ще следи полицията по време на абитуриентските балове