НОВИНИ

Нови силни покари и обезлесяване в Амазония

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:57, 03.07.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Общество

Броят на пожарите в Амазония през юни се е увеличил с 20% в сравнение през същия период миналата година. Според данни на бразилското правителство - толкова голям брой огнища в региона не е имало от 13 години.

Опасенията на експертите са, че ситуацията от миналата година - когато бяха регистрирани най-мащабните пожари в дъждовните гори на Амазония, се повтаря. През юни бразилската агенция за космически изследвания е регистрирала 2 248 пожара. През юни 2019 - огнищата са били 1 880.

Обезлесяването през 2020 година ще бъде по-голямо от това през 2019. Опасенията са, че безконтролното палене с цел разчистване на земя се повтаря, каза природозащитникът Карлос Соуза Хуниор.

През юни средно дневно е имало 75 огнища. Това е значително по-малко от пика на пожарите през 2019 година, когато за ден е имало по близо 1000 огнища. За първите пет месеца на тази година от лицето на Земята са изчезнали с 34% повече дъждовни гори в сравнение минали периоди.

Притесненията на експертите са, че палежите са умишлени и по този начин се разчиства терени за строителство и селскостопанска дейност. Твърде либералната политика на президента Жаир Болсонаро по проблема е една от причините за активното обезлесяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Ангелкова в "Панорама": Очаква ни тежък сезон, но по-важно е да го имаме
Министър Ангелкова в "Панорама": Очаква ни тежък сезон, но по-важно е да го имаме
Пожар в пилотската кабина приземи аварийно самолет в Солун
Пожар в пилотската кабина приземи аварийно самолет в Солун