НОВИНИ

Бъдещите шофьори са без книжки заради спрените курсове на БЧК

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
09:06, 02.12.2020 (обновена)
5487
Чете се за: 02:57 мин.
У нас

Абсурдна ситуация за бъдещите шофьори, на които им предстои да получат свидетелство за управление на моторно превозно средство. БЧК преустанови до 21 декември курсовете си по оказване на първа долекарска помощ, включително и за кандидат-шофьорите. Шофьорските курсове и изпитите, за получаване на свидетелство за правоуправление не са. Така бъдещите шофьори, дори да издържат изпита пред ДАИ, не могат да получат книжките си от КАТ заради липса на удостоверение от БЧК.

По-строги мерки срещу COVID-19 у нас до 21 декември

От Българския червен кръст заявиха в студиото на "Денят започва", че курсовете не могат да преминат в друга форма.

д-р Надежда Тодоровска - заместник-генерален директор на БЧК: Това са 8 учебни часа, в които половината от тези часове се практикуват върху манекени, те не могат да минат дистанционно на обучение, защото както не можете да се научите да карате дистанционно кола, трябва да седнете в автомобила, така не можете да направите изкуствено дишане, ако нямате манекен, ако нямате кой да ви покаже къде и как да си сложите ръцете."

В предлагането на курсове единствено от Червения кръст от асоциацията за квалификация на автомобилистите в България виждат монопол.

Красимир Георгиев - председател на УС на Асоциацията за квалификацията на автомобилистите в България: Те прекъснаха обучението и преди известно време, когато нямаше още карантина, и те могат да го прекъсват, да го подновяват, защото няма други. Доколко е законен този момент в наредбата, където е записано, че БЧК трябва да прави тези курсове и защо само БЧК, това е въпрос, който ние ще се обърнем към правителството, ако не се реши въпросът, ще се обърнем към съда.

В Закона за движение по пътищата не е упоменато изрично коя конкретна организация издава документа. Условието е допълнено в наредба на Министерството на здравеопазването. От Асоциацията предлагат да се върне по-старата схема - курсове за първа помощ да се провеждат в обучителните центрове, а лекарите да бъдат наемани от автошколите.

В лутане между закони и наредби в частичния локдаун в България, всеки който иска да получи книжка, но няма издържан курс за първа помощ, ще трябва да изчака залите да отворят отново.

Какво още казаха представителите на БЧК и на автошколите в “Денят започва” вижте във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Между 100 и 700 лв. е глобата за непочистени тротоари пред блоковете в столицата
Между 100 и 700 лв. е глобата за непочистени тротоари пред блоковете в столицата
Искрен Веселинов: Република Северна Македония тепърва има да преоткрие своето минало
Искрен Веселинов: Република Северна Македония тепърва има да преоткрие своето минало