НОВИНИ

Новият по-заразен щам на COVID-19 вече е в България, допускат здравните власти

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:46, 21.01.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Вече има лабораторни данни, че много по-заразният вариант на COVID-19 циркулира и у нас. Новата мутация на вируса вече се разпространи в някои европейски страни, сред силно засегнатите е Великобритания. Заради това здравният министър Костадин Ангелов, поиска епидемичната обстановка да се удължи с 3 месеца.

Въпреки притесненията обаче ще има разхлабване на някои мерки - като връщането на големите ученици по схема в клас. Не така стои въпросът с ресторантите и заведенията - кога ще заработят ще бъде решено след 31 януари.

Това е секвенатор - машината, която до дни ще даде отговор - разпространена ли е новата мутация на COVID-19 и у нас. Повод за съмнение има - вече в няколко болнични лаборатории забелязват аномалия при диагностиката на един от гените на вируса.

"Просто нашите машини не го отчитат, тоест все едно няма ес-ген, а всичките други два гена се отчитат с високи нива, което означава, че със сигурност има човек, който е заразен с коронавирус, но ние не отчитаме гена", каза проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов".

Този вариант на вируса не води до по-тежко протичане на заболяването, но е в пъти по-заразен от класическия щам.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни: "Той се разпространява много по-бързо на базата на високата концентрация в носоглътката. Тя е между 10 и 100 пъти по-голяма. В рамките на 4 седмици във Великобритания той успя от 10-15% вече да заеме дял над 75%".

Притеснението на експертите е, че ще тръгнем от много по-високо ниво на заболеваемост към евентуалното разпространение на новата мутация. Всъщност три пъти по-високо в сравнение със ситуацията през ноември, когато бе най-тежкият момент на епидемията у нас, болниците не успяваха да приемат всички нуждаещи се от лечение, а смъртността беше рекордна.

"Всичко това може да го умножите по 7. Трябва изключително внимателно да се говори и да се обсъжда какво точно трябва да се разхлабва и кога", допълни председателят на Националния оперативен щаб ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"В момента във Великобритания 10 души заразяват 27 души. Това предстои да се случи в Европа. Кога то ще достигне до нашите граници, надявам се, колкото се може по-късно. Ако избързаме и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от разпространението на новия щам", каза доц. Ангел Кунчев.

Борисов: Компромисът, който можем да направим, е единствено образованието

Учениците от 5-и до 12-и клас все пак ще тръгнат на училище, както е договорено. Засега няма да отворят ресторантите и заведенията.

"Ние нямаме окончателно решение, защото ще наблюдаваме ситуацията до 31 януари. Ако върви така и с бранша се разберем при някакви условия да работят, това ще бъде разговор на нашите експерти", заяви Бойко Борисов.

С три месеца - до края на април, вероятно ще бъде удължена епидемичната обстановка. Предложението на здравния министър трябва да се гласува от Министерския съвет.

Снимка: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради Навални: ЕП иска санкции за близките до Путин олигарси
Заради Навални: ЕП иска санкции за близките до Путин олигарси
Каква е тайната на духа на балканджиите
Каква е тайната на духа на балканджиите