НОВИНИ

НСА "Васил Левски" получи Почетния знак на президента по случай 80-ата си годишнина

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:32, 02.12.2022
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Националната спортна академия "Васил Левски" беше удостоена с Почетен знак на президента, като държавният глава Румен Радев връчи лично отличието на ректора на висшето спортно училище проф. Николай Изов по време на официалното откриване на третия научен конгрес "Приложни науки в спорта", част от събитията, с които се отбелязва 80-годишнината на академията.

В своята реч Румен Радев определи академията като "безценен национален капитал", който е останал верен на това да развива ценностите на спорта у нас.

"НСА е безценен национален капитал, защото тук далеч не става въпрос само за спорт. Със своята дейност академията допринася за духа и здравето на нацията, градят се ценности, възпитава се борбеност и се укрепва българският дух. През всички години от създаването си до днес Академията остава вярна да развива ценностите на спорта и олимпийските идеали, заяви държавният глава", заяви Румен Радев.

Президентът на Република България се обърна с думи на благодарност и към всички преподаватели и към членовете на ръководството на НСА за всичко, което правят за българския спорт.

"Десетилетия наред вашата Академия проповядва необходимостта и значението на спорта за здрава нация", сподели Румен Радев.

Ректорът на НСА проф. Николай Изов пък заяви, че НСА е първият и единствен спортен университет в България, лидер в подготовката и успешната професионална реализация на своите възпитаници.

"80-годишнината на НСА се отбелязва от цялата спорта общественост на България", подчерта той и разкри още, че по повод годишнината е валидирана специална пощенска марка, която е в обръщение.

На събитието присъства още и служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева, която връчи плакет на НСА в знак на признателност за постигнатите успехи

Сред другите официални гости бяха кметът на община "София" Йорданка Фандъкова, председателят на БЧК акад. Христо Григоров, министърът на образованието и науката Сашо Пенов, председателят на Българският олимпийски комитет Стефка Костадинова, много олимпийски и световни шампиони и посланици.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша не е съгласна с таван от 60 долара за барел руски петрол
Полша не е съгласна с таван от 60 долара за барел руски петрол
Кирил Милов бе определен за борец №1 на България за 2022 година
Кирил Милов бе определен за борец №1 на България за 2022 година