САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Очаква се и Япония да обяви извънредно положение заради коронавируса

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:30, 06.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:29 мин.
Сигурност
Снимка: БГНЕС

Япония вероятно ще обяви извънредно положение във връзка в пандемията от коронавирус. Заразените в страната са 3 600, смъртните случаи 85. В световен мащаб болните са близо милион и 300 хиляди, а излекуваните - повече от 260 хиляди.

В редица държави се наблюдава спад на заболеваемостта, както и намален брой пациенти, които имат нужда от интензивни медицински грижи. Редица държави вече обмислят варианти за частична отмяна на строго рестриктивните мерки.

В Турция - по икономически причини, падат ограниченията за младите хора. Мярката ще касае заетите в публичния и частния сектор, както и сезонните селскостопански работници на възраст между 18 и 20 години. За хората над 65 и с хронични заболявания самоизолацията остава задължителна.

Заразеният с COVID-19 британски премиер Борис Джонсън беше приет в болница. Налагат се допълнителни изследвания заради продължаващите 10-ти ден симптоми на инфекцията. Късно снощи кралица Елизабет Втора направи специално обръщение към поданиците си, в което изказа благодарност на онези, които се борят с COVID 19 на 1-ва линия и изрази увереност, че заразата ще бъде надмогната.


Кралица Елизабет Втора: Надявам се, че през следващите години ще се гордеем с начина, по който сме отговорили на това предизвикателство. И онези, които дойдат след нас, ще кажат - това поколение британци е силно като всички останали. Че качества като самодисциплина, решителност, с добре премерен хумор и съпричастност, все още са основни за тази държава. Гордостта от това, което сме, е част от нашето минало, тя определя нашето настояще и бъдеще!

И още един монарх - кралят на Швеция - Карл Густав, също се обърна към поданиците си. В страната мерките срещу пандемията са най-леки - заведения, паркове и учебни заведения продължават да работят. Кралят обаче призова шведите да преосмислят плановете си за Великденските празници и да си останат по домовете. Заразените с COVID-19 в Швеция са повече от 6 800, починалите - над 400.

Добри новини и отвъд Океана - данните от Ню Йорк, най-засегнатият от коронавирусната инфекция град в САЩ, показват спад на новозаразените и на смъртните случаи. Все още обаче е много рано да се говори дали пикът на епидемията в мегаполиса е достигнат. Обнадежден е и президентът Тръмп.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Но виждаме светлина в края на тунела. Нещата се случват. Започваме да виждаме светлината и, надявам се, в близкото бъдеще ще бъдем много горди от работата, която сме свършили.

Тигър в зоопарка в Бронкс е първото животно, заразено с COVID-19, твърди управата на зоологическата градина. Това е първото предаване на опасния щам от човек на животно, предполага се, че тигърът е заразен от човек, който се е грижил за него. С дихателни проблеми са още шест големи котки. Очакванията на ветеринарите са, че те ще се възстановят напълно.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Три възможности за онлайн регистрация в Бюрата по труда по време на извънредното положение
Три възможности за онлайн регистрация в Бюрата по труда по време на извънредното положение
Парламентът гласува актуализацията на бюджета и промените в закона за извънредното положение
Парламентът гласува актуализацията на бюджета и промените в закона за извънредното положение