НОВИНИ

Роберт Левандовски спечели приза "Най-добър футболист на ФИФА" за 2021 г.

bnt avatar logo
от Калоян Николов
18:54, 17.01.2022
Чете се за: 05:40 мин.
Спорт
Роберт Левандовски
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нападателят на Байерн (Мюнхен) Роберт Левандовски бе избран за най-добър футболист през 2021 година на церемония, организирана от Meждународната футболна федерация (ФИФА).

Полякът спечели приза за втора поредна година, побеждавайки в надпреварата носителя на "Златната топка" Лионел Меси и нападателя на Ливърпул Мохамед Салах.

"Горд съм. Този трофей е за съотборниците и треньорите ми. Искам да благодаря на всички за тази награда. Не е за вярване, че подобрих рекорда на Герд Мюлер, който за съжаление не е сред нас. 41 гола в 29 мача е умопомрачително постижение. Без Герд този рекорд нямаше да съществува, затова искам да му благодаря”, заяви Левандовски при получаването на наградата.

За най-добър футболист при дамите през 2021 г. бе избрана състезателката на Барселона Алексия Путеяс, която по-рано спечели и "Златната топка" на "Франс Футбол".

"Много съм щастлива. Нямаше да постигна това без моите съотборнички. Тази награда е за всички тях. Това само ще накара мотивацията му да е още по-висока и да продължа да се трудя още по-всеотдайно. В Испания има много талант сред жените, а и те работят неуморно. Мисля, че след толкова години труд е нормално да имаме такива успехи", заяви Путеяс, която остави зад гърба си Сам Кер от Челси и сътоборничката си при каталунците Джени Ермосо.

Нападателят на Манчестър Юнайтед - Кристиано Роналдо, получи специална награда от ФИФА за световния рекорд за най-много попадения с националната фланелка.

Церемонията започна с връчването на приза за най-добър вратар за 2021. Наградата спечели сенегалският страж Едуард Менди от Челси, който изпревари в класацията европейския шампион с Италия Джанлуиджи Донарума и германския национал Мануел Нойер.

Приза за най-добър вратар при дамите спечели чилийката Кристиане Едлер от Лион, която стана първата латиноамериканка, спечелила престижната награда в най-новата категория на ФИФА.

Наградата "Пушкаш" за най-красив гол през 2021 г. спечели Ерик Ламела за изпълнението си за Тотнъм срещу Арсенал в дербито на Северен Лондон.

"Много съм щастлив да спечеля наградата. Честно казано, не мислех много в този момент. Първоначално не осъзнавах колко специален е този гол. По време на тренировките доста често пробвам подобни трикови изпълнения и опитвам да намеря най-добрия начин, по който да стрелям", заяви бившият полузащитник на Тотнъм и настоящ такъв на испанския Севиля.

Наградата на ФИФА за феърплей спечели датският национален отбор и медицинският екип, който демонстрира мъжество, солидарност и задружност при инцидента с Кристиян Ериксен по време на Евро 2020.

За най-добър треньор при дамите бе избран мениджърът на Челси, който изведе тима си до три трофея през 2021 година и финал в Шампионската лигa, загубен с 0:4 от Барселона.

Томас Тухел спечели приза на ФИФА за най-добър треньор през 2021 г., побеждавайки в класацията мениджъра на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола и селекционера на Италия Роберто Манчини. Под ръководството на германеца "сините" от Лондон спечелиха трофея от Шампионската лига, побеждавайки във финала на надпреварата Манчестър Сити с минималното 1:0.

"Много съм щастлив. Завладян съм от емоции, защото всичко това изглежда сюрреалистично. Клубът разполага с всички качества да постигне целите си. С всеки изминал ден се опитваме да подобрим себе си”, сподели Тухел.

Наградата на ФИФА за феновете спечелиха привържениците на Дания и Финландия, заради реакцията си по време двубоя между двете страни в групите на Евро 2020, когато Кристиян Ериксен получи инфаркт.

Идеалният отбор на ФИФА за 2021 г. при дамите оформиха: Кристиане Ендлер, Люси Броунс, Уенди Ренард, Естефания Банини, Байт, Магдалена Ериксон, Карли Лойд, Марта, Алекс Морган, Бонансеа и Вивиан Миадема.

Идеалната единайсеторка на ФИФА за 2021 г. при мъжете е в състав: Джанлуиджи Донарума, Давид Алаба, Рубен Диаш, Леонардо Бонучи, Жоржиньо, Нголо Канте, Кевин Де Бройне, Кристиано Роналдо, Ерлинг Холанд, Роберт Левандовски и Лионел Меси.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Променя се режимът за влизане в България на граждани на РСМ, Израел, Турция и Сърбия
Променя се режимът за влизане в България на граждани на РСМ, Израел, Турция и Сърбия
БЛС сезира прокуратурата заради агресията срещу лекар в Русенско
БЛС сезира прокуратурата заради агресията срещу лекар в Русенско