НОВИНИ

Организаторите на "Уимбълдън" забраниха на руски и белоруски тенисисти да участват в турнира

организаторите уъмбълдин забраниха руски белоруски тенисити участват турнира
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 20.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Организаторите на Откритото първенство по тенис на Великобритания официално забраниха на руски и белоруски тенисисти да участват на турнира от "Големия шлем", който ще се проведе 27 юни до 10 юли в Лондон.

Причината за кардиналното решение е военната инвазия на Русия в Украйна, която стартира на 24 февруари. Досега Мъжката и женската тенис асоциации разрешаваха на руски и белоруски тенисисти да участват в международни турнир без националния си флаг, а днес от "Ол Ингланд Клъб", който организира провеждането на "Уимбълдън", напълно забрани тенисисти от тези страни да участват в турнира.

Това означава, че световният номер 2 при мъжете Данийл Медведев от Русия и четвъртата при дамите Арина Сабаленка от Беларус ще пропуснат третата за годината надпревара от "Големия шлем".

"Предвид обстоятелствата на подобна несправедлива и безпрецедентна военна агресия, ще бъде неприемливо за руския режим да се облагодетелства от участието на руски или белоруски тенисисти. Следователно нашето намерение е, с дълбоко съжаление, да откажем заявките на тенисисти от Русия и Беларус за Уимбълдън", се казва в изявление на "Ол Ингланд Лоун Тенис Клъб".

Говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков определи сакцията като "неприемлива" и допълни, че руските атлети се превръщат в заложници на политически предразсъдъци и интриги.

"От името на Ол Ингланд Клъб и Комисията по мениджмънт на турнира, искаме да изразим нашата продължаваща подкрепа за всички, които са засегнати от конфликта в Украйна по време на тези шокиращи и напрегнати времена. Споделяме универсалното порицание на незаконните действия на Русия и внимателно обмислихме ситуацията в контекста на нашите задължения към играчите, на нашето общество и на по-широката публика във Великобритания като британска спортна институция. Взехме под внимание и препоръките от правителството на Великобритания, специфично във връзка със спортните звена и състезания. Предвид профила на турнира в Обединеното Кралство и по света, наша отговорност е да изиграем ролята си в усилията на правителството, индустрията, спортните и креативни институции да бъде ограничено глобалното влияние на Русия чрез най-строгите възможни мерки", се казва още в изявлението на АЕЛТК, които добавят, че забраната може да бъде отново прегледана, ако обстоятелствата "се променят материално" между сега и юни.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена от Видин бродира яйца за Великден
Жена от Видин бродира яйца за Великден
Песков: Русия е изпратила на Украйна ясно разписан проект на мирен договор
Песков: Русия е изпратила на Украйна ясно разписан проект на мирен договор