НОВИНИ

От нашите пратеници: Противоречиви реакции в Скопие след срещата Петков - Ковачевски

Александър Марков
от Александър Марков
12:23, 19.01.2022
Чете се за: 01:50 мин.
Балкани
Слушай новината

Противоречиви реакции в Скопие след посещението на премиера Кирил Петков в югозападната ни съседка. Управляващите и президента на страната обявиха, че България е направила отстъпка, а опозицията - че Скопие е направило крачка назад в преговорите със София.

Отстъпление от българската позиция и малка дипломатическа победа за Република Северна Македония - така медиите тълкуват резултатите от посещението на премиера Кирил Петков. Още преди премиерът да излети за София, президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски даде интервю, в което отправи две основни послания към обществеността в РСМ.

Първо, той заяви, че България е направила крачка назад, съгласявайки се да използва краткото име "Северна Македония" и второ, настояването на София македонските българи да бъдат вписани в Конституцията на РСМ, според него, е директна намеса във вътрешните работи на страната му.

Организациите на македонските българи изразиха своето разочарование, че срещата е продължила твърде кратко и те на са успели да повдигнат въпросите, които са искали да поставят пред него. Според тях Кирил Петков не е акцентирал достатъчно върху въпроса за вписването им в конституцията.

Оттук нататък очакваме на 25 януари двете правителства, които ще заседават съвместно в София, да се договорят за новите четири работни групи, които ще бъдат формирани.

Вижте повече в прякото включване

Специални пратеници на БНТ в Скопие: Ал. Марков, Р. Петрински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отлагат въвеждането на 5G около летищата в САЩ
Отлагат въвеждането на 5G около летищата в САЩ
Убийците на Ери Пехливанян я следили цял месец преди да я отвлекат
Убийците на Ери Пехливанян я следили цял месец преди да я отвлекат