НОВИНИ

От нашите пратеници в Киев: Хората се завръщат постепенно в домовете си

Александър Марков
от Александър Марков
11:29, 11.05.2022 (обновена)
Чете се за: 05:45 мин.
По света
Слушай новината

В западните и северни квартали на украинската столица Киев хората се завръщат постепенно в опит да възстановят живота си. Докато местните власти разминират района, жители на селищата, до които е минавал фронтът или в които са влезли руски войници, се завръщат постепенно по домовете си, предават нашите специални пратеници в Украйна - Александър Марков, операторът Станислав Златев и видеотехникът Тодор Илиев.

Това е останало от търговски център и предприятие за производство на гуми в едно от предградията на Киев. На метри оттук руските и украински войски водят сражения в първите дни на войната и през март.

Киев след руските атаки (СНИМКИ)


Красимир Костадинов живее наблизо. От 24 февруари досега.

"Намираме се пред предприятие, свързано с автомобилната промишленост. Както се вижда, има попадение в него, изгоряло е напълно", каза Красимир Костадинов.

От прозореца на жилището си Красимир е виждал размяната на огъня между украинците и руснаците. Научил се е да различава звуците на войната.

"Звукът е... не е като другите. По принцип тук се научихме да различаваме звуците - кога кой стреля, кога работи ПВО-то", каза Красимир Костадинов.

Чрез взаимопомощ хората като Красимир решили да останат след 24 февруари, успяват да оцелеят до изтеглянето на руските сили. Местен магазин бил спасението.

"Имаше проблеми с доставката на хляб. По някакъв начин с общи усилия на всички жители на комплекса - брашно, мая, в този магазин пекоха хляб за хората", разказа Красимир Костадинов.

Красимир напуснал Киев за няколко седмици към Западна Украйна. Сега се е завърнал.

- Да, аз оставам.

- А ако се почне пак с войната?

- Пак ще отидем някъде на безопасно място.

На няколко километра оттук в село Стоянка Елена с треперещ глас си спомня първите дни на войната.

"В 5.00 ч. сутринта започнаха да прелитат самолети, бомбардировачи, всички скочиха, летяха над нашето село към Хостомел. Ние бяхме потресени. И до ден-днешен не мога да разбера защо се случи всичко това".

Елена напуснала дома си на 7 март.

"Защото постоянно имаше бомбардировки. По цяла нощ: експлозии, експлозии. Не можеш да спиш. В нашия дом не попадна бомба, но други бяха разрушени. На тази улица, на долната, на следващата", разказа Елена.

Тя е работела като медицинско лице в завода "Антонов". Децата ѝ са в Киев. Сега разчиства остатъците от кабели и прозорци от двора и дома си, като мисли, че към момента това не е опасно.

На метри от дома ѝ военните разминират гората. Стотици квадратни километри терени край Киев все още са пълни с мини.

След Великден с жена си и двете си деца в селото се връща и Александър.

"Да, опасно е, но сме подготвени. Имаме мазе, където ще се скрием при опасност. В началото на войната отидохме в Западна Украйна. Просто искахме да се върнем вече у дома", каза Александър.

Къщата на Александър е една от малкото в селото, които са здрави.

"Да. Домът ни, слава богу, е незасегнат. Радваме се, че къщата оцеля и е здрава. Надяваме се руснаците да не се върнат повече", каза Александър.

Багажът им е стегнат и са готови веднага да тръгнат отново на запад. Както са направили на 25 февруари.

"Напуснахме селото ден след началото на войната. Чухме експлозиите и сраженията в Хостомел. На другия ден просто си тръгнахме", заяви Александър.

На другия край на селото срещаме 5-годишния Владимир, който е син на един от местните военни разузнавачи. Баща му не иска да бъде заснеман.

Показва ни осколките, които са попаднали в двора му. Днес детето му си играе с тях. Владимир иска да стане войник като порасне голям. Всички в Киев и околностите очакват напрегнати няколко седмици.

"В Киев войната сякаш не е толкова видима, но говорих с няколко души, които се върнаха от ротация от Източна Украйна. Те казват, че войната всъщност е много динамична. Руснаците са разположили всичките си сили в Източна Украйна и правят всичко възможно да напреднат повече на украинска територия. Убиват много украински войници. Руските сили напредват бавно, но постeпенно към центъра на Украйна, превземайки град след град, унищожавайки ги по пътя", заяви Ина Совсун, депутат от партия “Голос”.

Минути след края на интервюто ни сирените за въздушна опасност в Киев се включват за пръв път от 24 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са акцентите от разговорите на премиера Петков с Камала Харис и Антъни Блинкен в САЩ
Какви са акцентите от разговорите на премиера Петков с Камала Харис и Антъни Блинкен в САЩ
Станимир Стоилов за декларацията на ЦСКА: Разбирам раздразнението на г-н Гриша Ганчев
Станимир Стоилов за декларацията на ЦСКА: Разбирам раздразнението на г-н Гриша Ганчев