НОВИНИ

От утре: Влизаме в Гърция само с отрицателен PCR тест. Какво е важно за туристите

bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 14.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Гръцките власти възстановиха системата за подаване на електронни формуляри на туристите, която генерира необходимия QR код. От утре влиза в сила и изискването всеки пътуващ да представи отрицателен резултат от PCR тест. Граничните власти ще проверяват автентичността на представения тест.

Туристите трябва да знаят, че е важно PCR тестът да е направен до 72 часа преди преминаването на границата. И това не отменя необходимостта от попълване на електронен формуляр с генериран QR код, изискването ще остане до края на август.

Гръцките власти си запазват правото избирателно да тестват туристите, минаващи границата.

Причината за по-строгите мерки е завишеният брой на заразените с COVID-19 в страната ни. Според последните данни на здравното министерство в Гърция, през "Кулата -Промахон" са отчетени 4 пъти повече заразени, отколкото през всички летища на страната.

Масово хората, направили резервации в Гърция започнаха да си правят тестове в лабораториите у нас.

Тройно се е увеличил потокът от желаещи да се изследват за коронавирус в една от лицензираните лаборатории в Благоевград. След като бъде взета пробата, всеки пациент получава индивидуален номер и чрез него може да провери резултата си. Тестът струва 100 лв. и в цената е включен и преводът му на английски език.

Д-р Десислава Йолчева: Резултатите стават готови до 48-ия час, така че да се поберат в рамките до 72 часа. Засега успяваме, просто молим гражданите за спокойствие, за търпение, всичко ще бъде наред. В края на краищата, отиват да почиват.

Елена има организирана почивка на гръцкия остров Лефкада. За да мине границата обаче, днес е дошла да си направи тест. Надява се резултатът и е да отрицателен, за да не променя датата на резервацията си.

Елена, турист: Няма да ни върнат парите, но ще ни дадат ваучери за следваща почивка, което е ок, но да, ще обърка доста плановете, всичко е подготвено, и отпуски са пуснати.

Голяма част от хората, които са планували еднодневни плажове в южната ни съседка вече са отказали резервациите си, защото тестовете оскъпяват почивката им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради COVID-19: Без Панаир на киселото мляко и други масови събития в Разград
Заради COVID-19: Без Панаир на киселото мляко и други масови събития в Разград
Горанов и Каракачанов: Правителството няма намерение да подава оставка
Горанов и Каракачанов: Правителството няма намерение да подава оставка