НОВИНИ

Откъснати от света: Защо села от община Куклен останаха без автобусен транспорт

bnt avatar logo
от БНТ
10:08, 03.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Жителите на няколко села в Пловдивско и една планинска зона останаха без автобуси до града, защото превозвачът прекрати договора си с община Куклен.

За да се реши транспортният проблем, областният управител Дани Каназирева разреши да се пристъпи към т.нар. "пряко възлагане", като спешна мярка за осигуряване на автобуси.

Договорът с превозвача е изтекъл още в началото на годината и е удължен с анекс. Заради нерентабилни линии обаче, от фирмата настояват да получат компенсации и изпратили писмо до община Куклен.

Мария Белчева, кмет на община Куклен:Не беше уточнено каква компенсация, нито пък сме разговаряли за подобно нещо преди.

Според превозвача обаче, проблемът е поне от година. А загубите станали особено големи през времето на извънредното положение.

Веселин Дошков, управител на транспортна фирма: За Куклен има 26 курса. От 5 ч до 22:30 ч. има периоди, когато автобусите са на 15 минути. То в градския транспорт няма такава гъстота. Средното запълване на автобусите е около 9 човека. Около 7 000 лв. са ни загубите на месец.

След прекратяването на договора, 6 населени места останаха без автобуси. И като спешна мярка областният управител на Пловдив разреши друга транспортна фирма да обслужва линиите.

Мария Белчева, кмет на община Куклен: Цената на автобусните билети е същата, разписанието е същото, работим по утвърдена областна транспортна схема и не можем да имаме други курсове

Текст: От тази сутрин автобусите на новия превозвач вече се движат по всички линии.

Новият договор за транспортното обслужване на населените места от община Куклен е до края на годината.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
127 журналисти от 31 страни загубиха битката с COVID-19
127 журналисти от 31 страни загубиха битката с COVID-19
И това го има – ягоди в горско стопанство до Рилския манастир
И това го има – ягоди в горско стопанство до Рилския манастир