НОВИНИ

Откриха 75-ата сесия на Общото събрание на ООН, световните лидери с онлайн обръщения

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:41, 22.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

В Ню Йорк се откри 75-ата сесия на Общото събрание на ООН - най-високия форум за среща на световни лидери. Тази година той ще протече предимно виртуално заради пандемията от коронавирус.

Въпреки виртуалната форма мерките за сигурност са засилени.

Акцент на форума е заразата от COVID-19. Видеообръщенията на лидерите са записани предварително. В залата в Ню Йорк присъстват само представители на мисиите на страните-членки.

В словото си генералният секретар Антонио Гутериш заяви, че изправен пред пандемията, светът има нужда от световно примирие, за да потуши горещите конфликти като избегне нова студена война.

В 75-та сесия ще участва и българският премиер Бойко Борисов.

Лидерите на световните сили Съединените щати, Русия и Китай се изказаха още първия ден от форума.

"Ще раздадем ваксина, ще победим вируса, ще сложим край на пандемията, ще навлезем в нова ера на безпрецедентен просперитет, сътрудничество и мир. Преследвайки това светло бъдеще ние трябва да държим отговорна страната, която пусна тази чума на света: Китай", заяви в речта си Доналд Тръмп.

"Народите на различни страни водят солидарна битка. Куражът, решителността и съчувствието пред лицето на катастрофата осветиха най-мрачните часове. Всяка политизация и стигматизация трябва да бъдат отхвърлени. Вирусът ще бъде победен!", каза от своя страна президентът на Китай Си Дзинпин.

"Карантината, затварянето на границите създаде проблеми за практически всички страни. Особено тежко е за по-възрастните. Възстановяването на глобалната икономика ще бъде много дълго. Ще потрябват нови нестандартни решения, а да ги изработим можем само заедно", заяви в речта си Владимир Путин.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат нови ограничителни мерки за посещение в Света гора
Въвеждат нови ограничителни мерки за посещение в Света гора
Военнослужещи унищожиха невзривен боеприпас край село Пожарево
Военнослужещи унищожиха невзривен боеприпас край село Пожарево