НОВИНИ

Откриха прочутия кинофестивал в Кан

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:00, 16.05.2023
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

В Кан се откри 76-ото издание на прочутия кинофестивал. Водеща на церемонията е актрисата Киара Мастрояни, дъщеря на Марчело Мастрояни и Катрин Деньов.

21 филма ще спорят за голямата награда "Златна палма". Форумът няма да бъде напълно откъснат от реалния свят - френският синдикат Се Же Те заплаши да спре тока, като протест срещу пенсионната реформа на президента Макрон.

Звезден блясък отново покри емблематичния булевард Кроазет в Кан. Световни величия в киното сред тях Макъл Дъглас, Педро Алмодовар и Натали Портман преминаха по червения килим към Фестивалния дворец.

Програмата се откри тази вечер с филма "Жан дю Бари", история за влиятелната фаворитка на Луи XV, в който Джони Деп играе френския крал. Това предизвика полемика заради скандалната съдебна битка на актьора с бившата му съпруга Амбър Хърд, която го обвини в домашно насилие.

Директорът на фестивала Тиери Фремо защити решението на организаторите:

"Не знам какъв е имиджът на Джони Деп в Съединените щати. Ние гледаме филми. Аз имам едно поведение в живота - свобода на мисълта, свобода на изразяването, свобода на действието в рамките на закона. Така че, ако на Джони Деп му беше забранено да играе във филм и ако този филм беше забранен, сега нямаше да говорим за него."

Начело на журито е миналогодишният носител на "Златна палма", шведският режисьор Рубен Йостлунд. В надпреварата участват филми на Уес Андерсън, Вим Вендерс, Кен Лоуч, Нани Морети и Марко Белокио.

Официалният плакат на фестивала е чернобяла фотография на 25-годишната Катрин Деньов, снимана през 1968 г. Има и една промяна в декорацията - основната част на 60-метровия червен килим преди се сменяше след всеки филм, а сега, за да се намалят отпадъците, това ще става един път на ден.

Фестивалът продължава до 27 май.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Рейкявик се провежда четвъртата Среща на върха на Съвета на Европа
В Рейкявик се провежда четвъртата Среща на върха на Съвета на Европа
В "Референдум": 56% от хората смятат, че съдебната система ще остане политически зависима
В "Референдум": 56% от хората смятат, че съдебната система ще остане политически зависима