НОВИНИ

Открита е черната кутия на катастрофиралия в Индия самолет

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:16, 08.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Намерени са черните кутии на самолета, катастрофирал в Индия. Жертвите на авиоинцидента са най-малко 20. Смята се, че пилотите са предотвратили още по-голяма трагедия.

За да се стигне до черните кутии, се наложило част от фюзелажа на самолета да бъде разрязан. Надеждата е записът да даде яснота за последните мигове на самолета на Еър Индия Експрес.

Много е рано да каже каква е причината за катастрофата, но високо оценяват усилията на екипажа, каза министърът на гражданската авиация.

"Усилията ни бяха насочени към откриването на черните кутии - това вече е направено. И съветът ми е да не се спекулира с това, защото всички данни, необходими за разследването, се съдържат в тях", каза министърът на гражданската авиация Хардип Сингх Пури.

Според един от оцелелите, пилотът е направил и невъзможното, за да се приземи безаварийно.

"Пилотът се опита да ни приземи безопасно в дъждовното време. Беше облачно и към 7 и половина вечерта, разбихме се при кацането. Беше трудно да се приземи, но той положи големи усилия", каза пострадалият при катастрофата Ашраф.

Машината е правила заход за кацане два пъти. Властите уточняват, че заради спецификата на летище Каликут, приземяването там по принцип не е лесно. Самолетът Боинг 737 е изпълнявала полет от Дубай до Индия, като е връщала в родината им индийци, неуспели да се приберат заради коронакризата. На борда е имало 184-ма пътници и шест души екипаж. Двамата пилоти са сред загиналите.

След излизане от пистата, самолетът пада от около 10 метра височина. Разбива се на няколко части, но не не избухва в пламъци. Това е най-тежкият авиоинцидент в Индия от 2010 година насам. Тогава, отново след падане на самолет на Еър Индия Експрес, загинаха 158 души.

СНИМКИ: БГНЕС



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военни се включиха и днес в потушаването на пожарите в Хасковско
Военни се включиха и днес в потушаването на пожарите в Хасковско
Левски продаде капитана си в Белгия
Левски продаде капитана си в Белгия