НОВИНИ

Ще отворят ли ски пистите в Европа за Коледните празници?

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:29, 02.12.2020 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
Европа

Германия призова да се вземе решение на ниво ЕС за отлагане на отварянето на ски курортите, но други страни не са съгласни. Днес Австрия обяви отпускане на ограниченията срещу коронавируса и достъп до пистите от 24 декември.

От 7 декември в Австрия отварят магазините и училищата, библиотеките и музеите. Отпадат вечерният час и забраната за контакти извън семейството. Канцлерът Себастиан Курц обяви, че от 24 декември ще са достъпни пистите в австрийските Алпи.

"От 24 декември индивидуалните спортове на открито като карането на ски отново ще са възможни. Така австрийците ще могат да спортуват по време на празниците", каза Себастиан Курц, канцлер на Австрия.

Хотелите и заведенията обаче остават затворени до 7 януари. За пристигащи от страни с повече от 100 заразени на 100 000 души се предвижда карантина и това ще ограничи силно туристите от чужбина.

Франция, където курортите не работят, ограничава достъпа на своите граждани до отворените писти на Испания и Швейцария. По границите се въвеждат проверки на случаен принцип, възможна е и 7-дневна карантина.

"Аз искам да предпазя съгражданите си. Това е не само желание, а мое задължение. Ако други страни нямат същите идеи, това е тяхно право, но аз ще продължа да предпазвам съгражданите си, като им попреча да се заразяват", каза Жан Кастекс, премиер на Франция.

Меркел призова германците да си останат вкъщи

В лагера на предпазливите са още Германия и Италия. Белгия одобрява позицията им.

"Много белгийци ходят на ваканция във Франция, но в сега това не се препоръчва. В бъдеще ще имаме много възможности да посещаваме прекрасната ви страна", каза Александер де Кроо, премиер на Белгия.

По време на първата вълна на пандемията някои ски курорти станаха огнища на заразата. Затварянето им обаче означава икономически щети за хората и бизнеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи гласуването по програмата "София избира"
Приключи гласуването по програмата "София избира"
Екип на БНТ в Турция: Забраняват да се излиза навън от петък вечерта до понеделник сутринта
Екип на БНТ в Турция: Забраняват да се излиза навън от петък вечерта до понеделник сутринта