НОВИНИ

Папа Франциск: 2021 да е година на мир, съпричастност и край на омразата

папа франциск 2021 година мир съпричастност омразата
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:25, 01.01.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Папа Франциск произнесе своята първа молитва в първия ден на новата година, като се фокусира върху важността да се „доверим на майчиния поглед на Мария - чрез която всичко е възможно”. Това съобщи „Ватикан Нюз”.

Папа Франциск откри първата си молитва, като призова вярващите да се присъединят към „поставянето на себе си под майчинския и любящ поглед на Пресвета Мария“. Папата обясни, че дневната литургия почита Мария „като Богородица“.

Папата подчерта, че времето, „дадено ни от Господ“, може да бъде прекарано „за нашето човешко и духовно израстване“, време „за премахване на омразата и разделението, да се усетим повече като братя и сестри, да градим, а не да разрушаваме и да се грижим един за друг и за сътворението“.

Светият отец отбеляза, че „болезнените събития, които са маркирали пътя на човечеството през изминалата година, особено пандемията, ни учат колко е необходимо да се интересуваме от проблемите на другите и да споделяме техните притеснения“. Това отношение, продължи той, „представлява пътя, който води към мир“. Той обясни, че това е отношение, което „благоприятства изграждането на общество, основано на братски отношения“.

„Всеки от нас, мъжете и жените на нашето време, е призован да превърне мира в реалност всеки ден и във всяка сфера от живота, като подава ръка на брат или сестра, нуждаещи се от дума за утеха, жест на нежност, ръка за солидарност ”, каза папа Франциск.

Необходимо е, подчерта папата, да се развие манталитет и култура на грижи, "за да се победят безразличието, раздорът и съперничеството, които за съжаление преобладават“.

В заключение на новогодишната си молитва, папа Франциск се помоли Дева Мария „да дари човечеството с ценното благо на мира“ и изрази надеждата, че „мирът ще царува в сърцата и семействата на хората; на местата за работа и отдих; в общности и нации”.

Накрая папата пожела на всички по света „щастлива и мирна 2021 г.: година, изпълнена с оправдани очаквания и надежди“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кукери гонеха злите сили в Разлог на Сурва
Кукери гонеха злите сили в Разлог на Сурва
Борисов и Алиев: Правим важна стъпка за енергийната диверсификация на България и Европа
Борисов и Алиев: Правим важна стъпка за енергийната диверсификация на България и Европа