НОВИНИ

Първа присъда на Европейската прокуратура у нас: Винар от Пловдив получи една година затвор

европейската прокуратура осъди винар пловдив опит измама 400 000 евро
bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 30.06.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Управител на винарска изба в Пловдив е осъден за опит за измама, свързана с еврофондове, насочени към насърчаване на износа на вино извън Европейския съюз, съобщават от Европейската прокуратура.

Управителят е представил фалшиви документи по време на заявлението за финансиране и е осъден на една година лишаване от свобода и глоба. Предотвратени са щети за бюджета на ЕС за почти 400 000 евро. Това е първата присъда в разследване на Европейската прокуратура в България.

Обвиняемият се признал за виновен и сключил споразумение с Европейската прокуратура, одобрено от Специализирания наказателен съд. Той получил наказание от една година лишаване от свобода с отложено изтърпяване от три години и глоба от 2000 лева.

През март 2020 г. винарската изба кандидатствала за 390 452 евро субсидии по Националната програма за подкрепа на ЕС за 2019-2023 г. в сектора на виното и лозята, с цел да насърчи износа на своите вина за Русия, Беларус и Виетнам от 2021 до 2023 г.

За да изпълни изискванията за получаване на финансова помощ, всеки бъдещ бенефициент трябвало да представи три съпоставими независими оферти до Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). По време на проверките си ДФЗ установил, че две от трите представени фирми всъщност изобщо не са издали оферта. И за двете оферти подписите са били копирани незаконно.

От ДФЗ подали сигнал към Върховната касационна прокуратура на България, а Софийската градска прокуратура образувала досъдебно производство. След като започнала дейността си през 2021 г., Европейската прокуратура поела случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генчовска за руските дипломати: Не съм подписала аз решението, получихме указания от началника на кабинета
Генчовска за руските дипломати: Не съм подписала аз решението, получихме указания от началника на кабинета
Ще предложи ли ПП отново Кирил Петков за премиер?
Ще предложи ли ПП отново Кирил Петков за премиер?