НОВИНИ

Първа среща между държавите от ЕС и държавите от Персийския залив

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:55, 16.10.2024
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Първа среща между лидерите на Европейския съюз и държавите от Персийския залив. Тя е ключова, защото те се събират заедно, за да обсъдят ескалацията в Близкия изток и войната на Русия срещу Украйна. Разбира се, ключови са и разговорите за енергетиката и търговията. Най-голямо внимание приковава престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед Бин Салман, заради обвързването му с убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Шестте държави от Персийския залив се намират на кръстопътя между Азия, Европа и Африка. Разрастването на конфликта в Близкия изток и евентуално въвличане в него и на Иран може да застраши сериозно сигурността в региона. В Брюксел се очаква държавите от Персийския залив да подчертаят, че са неутрални по отношение на конфликта и също като Европейския съюз подкрепят решението за две държави.

Другата гореща тема, която засяга Европейския съюз, е войната в Украйна. Според Брюксел шестте страни все още поддържат добри връзки с Русия, отчасти благодарение на петрола и газа. Затова европейските лидери искат да убедят страните от региона да заемат европейската позиция в този конфликт.

Българският премиер Димитър Главчев смята, че темата за двамата български моряци, които са заложници в Йемен, не трябва да бъде поставена.

“Не е подходящ форума за тази цел. Не спираме всички институции в България да правим всичко по силите си, за да могат да бъдат освободени двата заложници. Всеки ден полагаме усилия в тази посока, но е много специфична и деликатна ситуацията и може би в двустранни срещи би могло, но официално не е подходящо да се подвига този въпрос на това ниво”, заяви служебен министър председател на България Димитър Главчев.

Очаквано с най-голямо внимание в Брюксел се посреща престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед Бин Салман, който беше посочен от Американските служби като поръчител на убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги през 2018 година в Истанбул. Глобалните предизвикателства и икономическите теми обаче се очаква да надделеят в разговорите над въпросите, свързани с човешките права и върховенството на закона в региона.

“Днес глобалната стабилност отново е под заплаха заради драматичната ситуация в Близкия Изток, войната на Русия в Украйна и конфликта в Судан. Тези кризи причиниха огромно човешко страдание и изискват по- решителни действия и отново да променим курса на историята. Бъдещето на нашите региони е силно свързано и днес сме тук да обсъдим в кои сфери може да направим нещо повече", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Двата блока обсъждат търговско споразумение и по-силни икономически връзки от десетилетия. След прекъсването на енергийната зависимост от Русия, ЕС гледа на страните от региона и като на потенциален източник на петрол и газ. Обсъждат се и възможностите за сътрудничество и по отношение на зелените източници на енергия. Катар и Кувейт са заинтересовани и от по-лесен достъп за своите граждани до визи за ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водните запаси на Европа са под заплаха
Водните запаси на Европа са под заплаха
Иван Иванов с победоносно начало в Кастейон
Иван Иванов с победоносно начало в Кастейон