НОВИНИ

Първи сняг: Усложнена обстановка и проблеми по пътищата в цялата страна (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:45, 30.11.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Първият сняг, макар и в последния ден на ноември, по традиция изненада част от снегопочистващите фирми и част от шофьорите.

Движението по две магистрали - "Хемус" и "Струма", беше силно затруднено в часовете преди обед. Заради лоши гуми ТИР се преобърна в Прохода на Републиката.

В момента пътищата в цялата страна са проходими при зимни условия. Високопланинските проходи са почистени и опесъчени, но шофьорите трябва да бъдат внимателни за възможни заледявания през нощта. Валежите в момента са предимно в източната част на страната, като предупреждението е, че е възможно навяване на преспи по пътищата в Североизточна България. Особено внимателно трябва да се пътува тази нощ в областите Шумен, Търговище, Добрич и Варна, където на места освен валежи от сняг има и силен вятър.

Румънски ТИР с неподходящи за зимата гуми рано сутринта се завъртя и блокира две от лентите на платното за София на магистрала "Хемус". Инцидентът стана между тунелите "Топли дол" и "Ечемишка" и спря работата на снегорините в района. Наложи се да бъде спряно и движението на тежкотоварни камиони от Ботевград към столицата. Изви се километрична опашка.

ТИР се преобърна на прохода "Хаинбоаз" (ВИДЕО)

Движението беше възстановено малко преди обяд, но часове наред беше силно натоварено в платното към София. От Агенция "Пътна инфраструктура" обаче имат забележки към работата на фирмите за снегопочистване.

"Лично аз не съм доволен, честно казано и то най-вече от поддържането на магистрала "Струма". Там имаше забавяне. Не беше направено превантивното осоляване, което е важно в случая. И даде възможност на автомобилите да позакъсат и да спре движението, за да се предприеме снегочистене. И от един участък на "Хемус" също не съм доволен", каза Ивайло Денчев - и.д. председател на УС на АПИ.

Над 10 сантиметра сняг падна на прохода "Петрохан", а вятърът образува и преспи. Движението през прохода, обаче не беше спирано.

"От София пътувам за Берковица. Да, супер, много добре са се справили в тази посока и сега се спускам надолу към Берковица. Предполагам, че също е много добре. Пътят е перфектен за зимни условия", коментира Ивайло Кръстев, шофьор.

Няма кой да почиства пътищата в Русенско

ТИР натоварен с палмово масло се преобърна в Прохода на Републиката. Това затрудни движението, но пътят остана отворен и проходим при зимни условия. Неопесъчени участъци и липса на вериги станаха причина тежкотоварни камиони да закъсат на главния път Плевен - Бяла - Русе и да затруднят сериозно движението в района. В Родопите също падна сняг, но проходите Превала, Рожен и Пампорово бяха почистени и опесъчени, а движението през тях без затруднения.

На този етап от пътната агенция не казват дали и как ще санкционират фирмите, от които не са доволни. Трябва да обърнем внимание и на още един проход - Троян - Кърнаре. Там е забранено движението на тежкотоварни камиони над 12 тона. В момента там вали сняг, опесъчава се и се чисти, но е необходимо шофьорите да внимават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глоби за гърците над 60 години, които отказват ваксина срещу COVID
Глоби за гърците над 60 години, които отказват ваксина срещу COVID
Над 500 сигнала за паднали дървета в София след първия снеговалеж
Над 500 сигнала за паднали дървета в София след първия снеговалеж