НОВИНИ

Пътнически самолет се разби в Китай

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
10:30, 21.03.2022 (обновена)
5337
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Катастрофа на пътнически самолет в Китай. Боинг 737 на авиокомпания Чайна Истърн се е разбил в района на провинция Гуанси. Според китайските власти няма оцелели.

Около 13.10 ч. местно време започва полет MU5735 от Кунмин за Гуанджоу. На борда има 123-ма пасажери и 9 души екипаж. Сигнал за тревога не е подаден, но става ясно, че нещо се е случило, когато самолетът така и не се приземява в 15.00 ч. местно време.

Оказва се, че Боинг 737 на "Чайна ийстърн еърлайнс" е паднал в района на провинция Гуанси. Самолетът се разбива във високопланинска местност и работата на спасителните екипи върви бавно. Предполага се, че няма оцелели.

По първоначални данни на разследването - минути преди катастрофата самолетът е бил на височина около 8800 метра. За две минути и 15 секунди се снижава до 2700 метра, а след това - на 980 метра. После машината изчезва от радарите.

На мястото на инцидента са изпратени над 600 души спасителни екипи, включително 27 пожарни коли. Президентът Си Дзинпин разпореди щателно разследване на причините за трагедията.

Лидерите на Индия и Пакистан изказаха съболезнования.

"Шокиран и натъжен съм от новината за катастрофата на пътническия самолет със 132 души на борда. Мислите и молитвите ни са с жертвите на катастрофата и техните близки", каза индийският премиер Нарендра Моди.

"С прискърбие научих за трагичната загуба на живот при катастрофата на пътническия самолет в Китай. Скърбим заедно с нашите братя и сестри от Китай и им изказваме нашите искрени съболезнования", добави Имран Хан, премиер на Пакистан.

Катастрофиралият Боинг 737 е бил на 7 години. Собственост на една от трите държавни авиокомпании. Това е първият тежък самолетен инцидент в страната от 12 години насам. Пекин забрани предходния модел - 737 Макс, след серия от инциденти през последните няколко години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карло Анчелоти: Да не драматизираме от тази загуба
Карло Анчелоти: Да не драматизираме от тази загуба
Украйна отказа да предаде Мариупол на руските войски
Украйна отказа да предаде Мариупол на руските войски