НОВИНИ

Правната комисия одобри само законопроекта на "Има такъв народ" за промени в ИК

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:46, 21.04.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Шест проекта за промяна в Изборния кодекс обсъди на първо четене на първото си заседание правната комисия в 45-ото Народно събрание. Те бяха обсъдени в пакет, а не един по един. В крайна сметка комисията одобри само законопроекта на "Има такъв народ". Останалите не бяха приети.

С гласуването си депутатите в правна комисия казаха "Не" на мажоритарния вот, предложен от ГЕРБ и на гласуването по пощата, предложено от "Демократична България". Други от предложенията в повечето проекти се припокриват - като отпадане на ограничението за създаване на секции в чужбина, създаване на район "Чужбина", електронно дистанционно гласуване, машинен вот. Основния спор беше между ГЕРБ и "Има такъв народ" по отношение на мажоритарния вот.

"Нашата цел, една от целите ни, разбира се, е да покажем, че както не можем да въведем мажоритарна система за една нощ, така не можем да въведем дистанционно гласуване за една нощ. Така не можем да въведем и гласуване по пощата за една нощ", коментира Радомир Чолаков - член на правната комисия от ГЕРБ.

"Те ни предизвикват с това, че ние сме поели обещание, с това че ние сме за мажоритарна изборна система и категорично искам да заявя, че ние сме за мажоритарна изборна система, но не по този начин, на първо място, точно това, което каза и г-н Чолаков - изборна система да се приема за една нощ", заяви Ива Митева, член на правната комисия от "Има такъв народ".

Срещу дистанционното електронно гласуване се противопоставиха най-остро от БСП.

"Тънката червена линия, по която няма да отстъпим е електронното дистанционното гласуване - там може да бъде засегната сигурността, да се осъществява контрол при гласуване", заяви Тодор Байчев - член на правната комисия от БСП.

Реакцията беше, че това е несериозно, а в приетия от комисията проект е заложено още на президентските избори да се експериментира с дистанционно гласуване.

"2021 година...страх от нещо електронно, страх ни е да палим лампите, страх ни е да пускаме платежни нареждания", заяви Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

"Демократична България" и ДПС размениха реплики за гласуването по пощата.

"Да се твърди, че пощенско гласуване, гласуване по интернет е толкова проблемно, нарушаващо тайната на вота, когато имаме много сериозен проблем на купен и контролиран вот в България е малко наистина изместване на темата", заяви Атанас Славов - член на правната комисия от "Демократична България".

"Изобщо не съм съгласен да ги улесним дотолкова, че да бъдат разменяни едни пликове, да бъдат получавани на незнайни адреси пликове и никой да не види този човек, който гласува. Никой да не може да каже, че неговия работодател не е раздал пликове на фирмата, казал - утре всички на работа с вашите пликове", отговори Хамид Хамид-член на правна комисия от ДПС.

Изборните промени влизат за първо четене в зала още в петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откраднаха 500 000 лева от инкасо автомобил на АМ "Струма", нападателите се издирват (ОБЗОР)
Откраднаха 500 000 лева от инкасо автомобил на АМ "Струма", нападателите се издирват (ОБЗОР)
Георги Ганев, ДБ: Състоянието на хазната е по-малко тревожно от очакваното
Георги Ганев, ДБ: Състоянието на хазната е по-малко тревожно от очакваното