НОВИНИ

Зеленият ринг на София: Над 3 км велоалея, пешеходна зона и линеен парк

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:49, 02.07.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Зелен ринг за велосипедисти и пешеходци, дълъг 3 километра, очаква столичани. Днес главният архитект и кметът на София представиха проекта на Подробния устройствен план. Целта е да се намали автомобилният трафик в града, а за столичани да се придвижват в зелени пространства.

Линеен парк, велоалея и пешеходна зона ще свързва район „Слатина" с „Изток" и "Борисовата градина". За да бъде безопасно придвижването, пешеходците и велосипедистите ще се движат по отделни трасета.

"Велоалеята е 3 метра, при норматив от 2,50 м. малко сме я увеличили, за да може да се разминават безопасно да се изпреварват велосипедистите при нужда. Дай боже да има някой ден задръстване по велоалеите", обясни главният архитект на София арх. Здравко Здравков.

Зелените площи ще бъдат около 30 000 квадратни метра. В проекта са заложени детска градина и ясла, както и кафенета и магазинчета наоколо.

"Тук си представете в рамките на капацитет, който позволява теренът, така че да бъдат прекрасни условията за децата, представете си една малка детска ясла с две групи в паркова среда. Кой не би искал да предложи това на децата?, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тепърва обаче предстоят обществени обсъждания и процедури, както и разглеждане на проекта от Столичния общински съвет. Според кмета на София строежът може да започне най-рано през 2022-ра година. Не толкова дълго трябва да се чака за друга зелена идея в столицата. Общински съветници предлагат централните улици през летните уикенди да бъдат без коли.

"Когато освободим улиците от автомобили, да осигурим и свързаността между парковете и градините. В случая от парка Заимов през Докторска градина до Борисова градина", заяви Малина Едрева, общински съветник, ГЕРБ-СДС.

За живеещите по трите улици ще бъде осигурено място за паркиране на паркинга при метростанция "Стадион Васил Левски".

Ако проектът бъде одобрен, всеки уикенд от 17 юли до 22 септември за столичани ще има три отсечки без коли в историческия център.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова експедиция на Перперикон: Откриха двореца на епископа на Родопите
Нова експедиция на Перперикон: Откриха двореца на епископа на Родопите
Над 800 ареста в Европа след разбиване на мрежа за мокри поръчки и наркосделки
Над 800 ареста в Европа след разбиване на мрежа за мокри поръчки и наркосделки