НОВИНИ

Преговори в Кремъл: Прощална визита на Меркел в Москва

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:58, 20.08.2021 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин разговаряха в Кремъл. Това е последната визита на Меркел като канцлер в Москва, преди да се отдели от поста си.

В началото на срещата тя призова за продължаване на двустранния диалог въпреки "дълбоките различия". Путин заяви, че Германия остава един от основните търговско-икономически партньори на Русия. Руският президент отбеляза, че за първите шест месеца на миналата година е регистрирано двукратно увеличение на стокооборота между двете страни.

Москва и Берлин са загрижени от нарастването на напрежението в източна Украйна и сега в Афганистан.

"Особено важно е сега да не се допусне проникването на терористи на териториите на съседните на Афганистан страни, включително и под прикритието на бежанци", обясни руският президент Путин.

По отношение на газопровода "Северен поток 2" Меркел е настояла, че транзитното споразумение с Украйна трябва да продължи и след 2024-та година. Меркел е засегнала и темата за Навални.

"Още веднъж призовах руския президент да освободи Алексей Навални и поясних, че ще продължим да следим отблизо този случай", каза германският канцлер след срещата.

Визитата на Меркел съвпада с годишнината от отравянето на Алексей Навални, за което Западът обвинява Кремъл. Руският опозиционер се лекуваше в берлинска клиника преди година.

Сегашната среща между Путин и Меркел е първата очи в очи за двамата от началото на коронавирусната пандемия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министрите на външните работи на НАТО обсъдиха актуалната ситуация в Афганистан
Министрите на външните работи на НАТО обсъдиха актуалната ситуация в Афганистан
Румен Радев проведе среща с посланика на Турция у нас
Румен Радев проведе среща с посланика на Турция у нас