НОВИНИ

Румен Радев пред БНР: Не искам да мисля, че ще отидем на трети избори, партиите да проявят отговорност

Александър Марков
от Александър Марков
11:22, 16.05.2021 (обновена)
5956
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Министрите в служебното правителство са избрани спрямо техния професионализъм, честност и почтеност, обяви в "Неделя 150" по БНР президентът Румен Радев. Той изрази надежда, че служебният кабинет ще има успешен мандат, въпреки заложените бомби от третото правителство на Бойко Борисов - невнесената актуализация на Бюджет 2021, както и необходимостта служебният кабинет да реши дали да прави корекции в Плана за възстановяване и устойчивост, преди той да бъде внесен пред Европейската комисия за финансиране за излизане от кризата.

Президентът заяви, че не бяга от отговорността, която има по конституция за персоналния състав на служебното правителство и че избирайки министри се е водил от стремежа си да намери баланс спрямо три основни принципа.

"Това е, ако щете, един модел за излизане от тази безпътица, в която се намира в момента България. 45-ото НС много ясно показа, че ние сме в тази политическа безпътица. И този модел - хора вътре, независимо дали имат пристрастия към левицата, десница, център, да се обединят, да надмогнат своите различия, да надмогнат червените линии на разделение и да покажат, че могат да работят заедно в името на България.

Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година и аз се надявам партиите да проявят и благоразумие и отговорност и след следващите избори и в рамките на следващия парламент да съставят правителство.

Не само аз, всички министри, които взимат участие в това правителство, дават този урок и аз много ще се радвам, въпреки, както виждате, всички заложени потенциални бомби под това правителство, които са на дистанционно управление, аз силно се надявам, че те ще успеят, най-вече за да покажат, че този модел има перспектива, че това е един изход, към който ние трябва да се стремим", заяви Радев.

Според държавния глава гражданите трябва да бъдат включени по-активно в управлението на държавата. Ние трябва да изградим здрав фундамент на обществените отношения, призова Радев.

Аз като президент съм си поставил тази задача, с госпожа Йотова работим в тази посока. От това правителство очаквам да направи първата крачка, макар и минимална, заяви Румен Радев.

Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че олигархията е негова. Всяка олигархия се стреми да започне да работи и със следващото управление. Няма как олигархията на Божков или който щете, да стане олигархията на Радев. Ние имаме различна ценностна система, те даже не се пресичат, моята и на предишния премиер. В такива дебати няма да влизам, допълни Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левандовски може да замени Килиан Мбапе в ПСЖ
Левандовски може да замени Килиан Мбапе в ПСЖ
Мирослав Ангелов е начело на Рали "България" след първия ден
Мирослав Ангелов е начело на Рали "България" след първия ден