НОВИНИ

При случай на коронавирус в училище ще се изолира само класът, от който е заразеният ученик

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:00, 11.08.2020
Чете се за: 01:13 мин.
Образование

35 дни до началото на учебната година. Всяко училище трябва да изготви свой план за действие за това как ще предотврати възникването на огнище на зараза сред учениците.

Всяко училище трябва да предложи свой план за действие. Вече станаха известни 3 Д-та: Дезинфекция, дистанция и дисциплина. Към това директорите ще трябва да прибавят и едно О - за отделеност.

Трябва да направят такава организация, че класовете да не комуникират помежду си, така че ако възникне случай на Covid-19, да бъде изолиран само конкретната паралелка, а не цялото училище.

Всеки директор трябва да прецени дали да задължи учениците и учителите да носят маски в класните стаи.

Асен Александров, председател на Сдружение на директорите в България: Но в коридора всички трябва да са с маски - в затворените помещения извън класната стая - всички, и ученици, и учители трябва да са с маски.

Остават още някои въпроси. Първо - кой ще поеме тестовете, които и учениците, и родителите им може да се наложи да си направят.

Цвета Брестничка, председател на асоциация "Родители": В момента родителите трябва да плащат тези тестове, но в ситуация, в която принудително се налага семейството да си прави тестове, много семейства просто не могат да си позволят. А това вероятно ще бъде и нееднократно.

Отправихме този въпрос към министъра на здравеопазването. Неговият отговор е категоричен.

доц. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Тези тестове ще бъдат безплатни. И за учениците и за родителите. Трябва да бъдат безплатни.

И второ - от къде ще вземат отпуска родителите, в случай, че детето им трябва да остане вкъщи.

Цвета Брестничка: Родители вече изчерпаха всички платени, неплатени отпуски, баби, роднини. Всички еквилибристики са направени вече и от тук нататък те са в една пълна безизходица - какво трябва да направят, ако детето им трябва да остане вкъщи.

По този въпрос, социалното министерство обмисля различни варианти. И има още 35 дни да излезе с решение.

Днес социалният министър Деница Сачева е обсъдила с представители на Асоциация "Родители" как да се помогне на родителите, изчерпали отпуската си. Една от възможните мерки е да се отпускат ваучери на родителите, с които те да наемат избрана лично от тях детегледачка. За да се случи това обаче, са нужни допълнителни средства и законодателни промени.
Предстои да видим кога и дали това ще се случи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал с озвучителна техника, използвана за протестите в Благоевград
Скандал с озвучителна техника, използвана за протестите в Благоевград
Антиправителствени протести в страната и тази вечер
Антиправителствени протести в страната и тази вечер