НОВИНИ

Приключват снимките на филма за Ботев, БНТ предостави костюми

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 30.08.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Култура
Слушай новината

Игралният филм за Христо Ботев излиза на големия екран на 3 март догодина. Днес започна последният ден от снимките на парахода "Радецки" край Козлодуй. Режисьор е Максим Генчев, а Деян Жеков е в ролята на Ботев.

БНТ е ко-продуцент и подкрепя филма с предоставянето на костюми.

"Зрителят, след 3 март, когато излезе премиерата на филма, ще усети Ботев извън рецитално портретния формат, който е популярен сред хората. Ще усети един жив човек с неговите чувства, с неговите вълнения. Деян Жеков е блестящ актьор. Дори си казах, ако не намеря подходящия актьор за този филм, няма да го снимам", каза Максим Генчев.

"Ботев има нещо по-голямо от него самия, което го движи, и на което той подчинява целия си живот. Това е любовта към отечеството и свободата. Днешният човек е много на парчета, а тогава са били целите в едно - свобода и отечество", каза актьорът Деян Жеков.

Продуцентът на филма Десислава Ковачева каза, че снимат филма с дарения. БНТ се е включила, за да помогне да се заснемат епичните сцени като битката на Милин камък, битката на Околчица, сега превземането на парахода "Радецки". В много епизоди костюмите са от гардероба на БНТ, натрупан през годините.

Кметът на Калофер участва във филма като статист. За него филмът е сбъдната мечта.

"Аз изигравам себе си, тъй като много пъти съм си мислил, ако бях роден в онова време, със сигурност щях да бъда до Ботев", каза той.

Вижте повече във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Репортер: Ралица Маринова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ракетен обстрел на летището в Кабул
Ракетен обстрел на летището в Кабул
Задържаха мъж за убийство във Вършец
Задържаха мъж за убийство във Вършец