НОВИНИ

Принц Филип - 70 години пристан и опора на Елизабет II (ОБЗОР)

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:05, 09.04.2021
17165
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

На 99 години почина принц Филип, херцог на Единбург и съпруг на британската кралица Елизабет II. В последните седмици той се лекува в лондонски клиники, а тази сутрин си е отишъл в съня си в двореца Уиндзор. Принц Филип ще остане в историята като най-дълго служилият принц-консорт и като кралската особа с най-хапливото чувство за хумор. През юни трябваше да навърши 100 години.

Винаги леко намусен, известен с пиперливото си чувство за хумор, което често преминава границата на протокола - принц Филип безспорно е сред членовете на британското кралско семейство, спечелили трайно симпатиите на обществото.

Роденият на остров Корфу Филип е германски и датски принц, но прочута кралска особа става след сватбата си с Елизабет II през 1947 г. Двамата са женени повече от 70 години. Това е най-дългият брак на монарси в съвременната история. Той е най-дълго служилият принц-консорт. Елизабет се влюбва в него, когато е само на 13 и е силно впечатлена от 18-годишния висок, синеок и рус кадет.

Принц Филип е до своята съпруга в много тежки моменти - лични и за монархията. Кралски коментатори казват: "той носеше панталоните в семейството, за да може тя да носи короната."

"Той е човек, който трудно приема комплименти. Но винаги е бил мой пристан и моя опора. През всички тези години. Аз и цялото ни семейство, тази и много други държави сме му задължени за много повече, отколкото някога би признал", казва Кралица Елизабет II през 1997 г.

Двамата с Елизабет II имат 4 деца - принцовете Чарлз, Едуард и Андрю и принцеса Анна. Принц Филип активно участва в отглеждането и възпитанието им тогава, когато младата кралица прави първите си стъпки като монарх.

Другата му голяма любов е военноморският флот - той е капитан, но когато Елизабет се възкачва на трона, се налага да се откаже от плаването. Участвал е и във Втората световна война.

22 219 - това е броят на самостоятелните публични прояви на херцога на Единбург. Произнесъл е близо 5500 речи, участва в над 780 организации.

През 2018 г. се оттегли от активния обществен живот, но остана неотлъчно част от кралската фамилия и когато здравето му го позволяваше, участваше в църковни служби или други прояви на семейството. Новината за смъртта му беше съобщена от Бъкингамския дворец.

С дълбоко прискърбие Нейно Величество Кралицата съобщава за смъртта на своя обичан съпруг, Негово Кралско Височество принц Филип, Херцог на Единбург.Негово Кралско Височество почина в съня си тази сутрин в двореца Уиндзор. Кралското семейство се присъединява към хората по света в тяхната скръб за тази загуба.

В памет на принц Филип знамената на Бъкингамския дворец и на "Даунинг стрийт" 10 бяха спуснати наполовина. Британският премиер Борис Джонсън изказа съболезнованията си на кралското семейство. В кратко изявление той коментира, че херцогът на Единбург е бил неизменна част от Короната и ще бъде запомнен с десетките си благотворителни каузи. По думите на Джонсън, принц Филип е бил запален еколог и се е борил за опазването на природата много преди това да стане модерно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП-Пловдив поиска оставката на Корнелия Нинова
БСП-Пловдив поиска оставката на Корнелия Нинова
Александър Сиди: Признаваме резултатите от изборите
Александър Сиди: Признаваме резултатите от изборите