НОВИНИ

Приоритетите на МВР: Борба с изборната търговия и престъпленията на пътя

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:10, 12.08.2022
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Противодействие на изборната търговия и спирането на войната по пътищата стават двата най-важни приоритета в работата на вътрешното министерство. Служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев свика Национално съвещание на професионалното ръководство на МВР, в което участва и служебният премиер Гълъб Донев.

В оставащите 50 дни до изборите МВР има амбицията да разкрие организаторите на схеми с изборна търговия, а служебният вътрешен министър настоява доказателствата да се събират прецизно, така че да стигнат до съд. Иначе за МВР на дневен ред остават противодействието на битовата престъпност, която по думите на Демерджиев ескалира, ДДС измамите, контрабандата и трафика на нелегални мигранти.

Гълъб Донев: Обществото очаква провеждането на честни и свободни избори

Пълна координация както на национално, така и на местно ниво между отделните структури в сектор "Сигурност" и правоохранителната система за противодействието на изборната търговия обеща служебният премиер на професионалното ръководство на МВР.

"Миналата година доказахте, че когато има съчетание на политическа воля и професионализъм е напълно възможно да бъдат ограничени уродливи явления, като купения и контролирания вот. И различни изборни злоупотреби. Тук отново вие сте на първа линия, но искам да знаете, че не сте сами", каза Донев.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев акцентира върху натрупания вече опит, който трябва да бъде надграден, за да се постигнат осъдителни присъди за организаторите на изборната търговия.

"Като тук има една особеност, аз ще изисквам от вас този път да положим всички усилия да разкрием лицата, които стоят зад тези порочни практики - купеният вот, корпоративния вот. Всяка форма на изкривяване на изборния резултат. И тези лица да бъдат издирени и изправени пред закона", каза Демерджиев.

Пред колегите си Демерджиев настоя да бъдат изключително прецизни и всяко тяхно действие да бъде според буквата и точката на закона. Служебният премиер акцентира върху ръста на жертвите във войната на пътя.

"Всяко съобщение за катастрофа на пътя, която е отнела за пореден път човешки живот и е причинила страдание и мъка ме изпълва с гняв. Защото съм убеден, че на войната на пътя може да се сложи край. Финалът зависи от всеки един от нас. Не се намираме от двете страни на магистралите в България. Заедно сме в това безумие. Настоявам да бъдем нетърпими към всеки, който не спазва правилата за движение и застрашава човешки живот. Направете възможното и невъзможното, за да овладеете войната по пътищата в страната. Уверявам ви, че можете да разчитате на подкрепата та правителството и моята лична, като министър-председател", каза той.

Служебният вътрешен министър допълни, че краткосрочни мерки срещу тежките катастрофи и смъртта на пътя трябва да бъдат взети незабавно.

"Превенция по отношение на всякакви форми на престъпление. Вече видяхте - както войната по пътищата, на която акцентира премиера. Като по отношение на ПТП ние сме разработили мерки, с които днес ще бъдете запознати", каза Демерджиев.

Резултатите ще се оценяват в намаляването както на жертвите, така и на тежките катастрофи. А черната статистика наистина е стряскаща. Жертвите на пътя през тази година, в сравнение със същия период на миналата година са с близо 11% повече.

Настоящият месец също се очертава като черен за войната по пътищата. За първите 11 дни загиналите в катастрофи са с 40% повече в сравнение със същия период на август миналата година. И още една стряскаща цифра - от началото на операцията срещу пияни и дрогирани шофьори вече са установени близо 620 седнали зад волана след употреба на наркотици. Други над 350 са отказали да бъдат тествани. Това прави над 10% от всички проверени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ситуацията с COVID-19: Антигенните тестове отново са безплатни, обсъжда се намаляване на карантината (Обзор)
Ситуацията с COVID-19: Антигенните тестове отново са безплатни, обсъжда се намаляване на карантината (Обзор)
БФС отложи мача на ЦСКА с Локомотив Пд и насрочи двубоя за Суперкупата на България
БФС отложи мача на ЦСКА с Локомотив Пд и насрочи двубоя за Суперкупата на България