НОВИНИ

Природни катаклизми белязаха Деня на климата

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:46, 15.05.2020
Чете се за: 00:53 мин.
По света

С природни катаклизми природата напомни за себе си в Деня на климата. В Милано река Севезо преля и предизвика наводнения в северните райони на града. Майски сняг изненада финландците. Със скорост 185 километра в час първият тайфун за тази година в Азия връхлетя Филипините.

Евакуация по време на карантина. Сценарий за кризи, който филипинските власти трябваше да изпълнят. След дни на домашна изолация жителите от най-застрашените райони, напуснаха жилищата си заради връхлитащ тайфун и се преместиха се във временни убежища, като опитваха да спазват физическа дистанция. По пътя си тайфунът изкорени дървета и разруши електрически стълбове. Сега надеждите на местните хора са, стихията е да не отнесе домовете им.

В първите дни след двумесечната изолация, Милано осъмна със силна буря, проливен дъжд и наводнени улици. Стихията остави някои райони без ток. С часове пожарни екипи отводняваха приземни етажи.

Неочакван сняг изненада жителите на Южна Финландия и върна зимните емоции на децата. Надеждите им за игра на пързалките, обаче не се оправдаха, следобед снегът започна да се топи.

Във Франция, независимо от разхлабените мерки, природата продължава да превзема градските пейзажи.

Жозеф Асбахер - дир. "Програми за наблюдение на околната среда": Много е важно да се наследим на тези моменти. Ясното небе, песните на птиците ни накараха да осъзнаем колко е важно да опазим пририодата.

Статистиката показва, че в месеците на пандемия нивата на азотен диоксид в най-замърсените райони на света са намалели с близо 30 процента. Опасенията на учените са, че с рестарта на индустрията нивата на замърсяване рязко ще скочат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щъркелово реалити: Интернет полудя по живота на Драго и Драга
Щъркелово реалити: Интернет полудя по живота на Драго и Драга
Улица "Съборна" в София става пешеходна
Улица "Съборна" в София става пешеходна