НОВИНИ

Продължава работата по проекта за обходен път в Айтос

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:42, 23.09.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

В Айтос експерти започнаха оценка на опасния пътен участък, където на 13 септември след катастрофа с ТИР живота си загубиха мъж и двете му деца. В същото време започнаха и масови проверки за това дали камионите са претоварени.

След серията протести на жителите на Айтос от днес експерти на полицията, АПИ и общината започнаха огледи на т.нар. "път на смъртта". Засилено е и полицейското присъствие по пътя към центъра на Айтос, от където ежедневно минават стотици тирове.

Комисията от експерти коментира и начинът, по който временно ще се забрани преминаването на камиони през центъра на Айтос.

За тежкотоварните над 12 тона се изготвя проект за организация, с което ще бъде отбито движението през Ришки проход и по 1-6, каза инж. Димитър Порязов, началник на ОПУ-Бургас.

Започнаха и масови проверки на Пътната агенция с мобилни кантари дали тировете, които влизат в Айтос, се движат претоварени.

Още в първите дни на проверки, не липсвали и нарушители.

Вчера имаше двама и онзи ден още двама. Средно бяха претоварени с около 7 - 8 тона. Обикновено това са зърнари, каза Марин Колев, главен инспектор в АПИ.

Шофьорите на тирове вече негодуват от новите мерки. Те също са на мнение, че решението е изграждането на обходен път.

Не може да тръгнеш от София, да минеш през Бургас за Варна или пък да тръгнеш от София и да минеш през Айтос за Русе, как стават тези работи, каза Петър Колев, шофьор на ТИР.

Към момента екипи на Пътна полиция следят с мобилни камери скоростта в отсечката, а скоро се очаква да бъде поставен и постоянен радар за скорост.

Монтирането на стационарна камера е въпрос, който преминава през определени процедури. Днес на комисията ще бъде обсъдено и това точно кога ще се постави стационарната камера. Имаме набелязани няколко места, където да бъде поставена тази камера, каза комисар Неделчо Рачев, началник сектор "Охранителна полицията" към ОДМВР-Бургас.

Жителите на Айтос дават една седмица на експертите да започнат реално с изграждането на обезопасителни съоръжения, ако това не се случи, излизат отново на протести.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цената на природния газ е скочила с около 250% от началото на годината
Цената на природния газ е скочила с около 250% от началото на годината
Илияна Йотова: Не се притесняваме от конкурентите
Илияна Йотова: Не се притесняваме от конкурентите