НОВИНИ

Проектобюджетът на кабинета: По-висока минимална заплата, повече за майчинство и пенсия

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:04, 01.12.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Бюджетът за следващата година трябва да се гласува в срок. Това обяви след днешното правителствено заседание служебният финансов министър. На 16 декември план-сметката ще бъде внесена за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, а надеждата на Валери Белчев е още на следващия ден - 17 декември, тя да бъде одобрена от правителството. Част от заложените мерки са увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки.

Валери Белчев коментира, че има политически сили, които са на мнение, че бюджетът трябва да бъде оставен на редовен кабинет, но подчерта ,че служебното правителство е длъжно да спази сроковете и да предпази държавата от финансови рискове.

Според него финансовото министерство е положило всички усилия да осигури добра бюджетна рамка, която да бъде предложена на парламента. Белчев изчислил, че 750 хиляди души у нас са на минимална работна заплата от 650 лева, което, по думите му, е крайно недостатъчно за издръжката на едно домакинство.

"Предлагаме да внесем в следващия бюджет увеличение на минималната работна заплата и тя да стане 710 лева", заяви Валери Белчев, служебен министър на финансите.

Предлага се още увеличение на детските надбавки, както и промяна в правото на получаването им. Всеки гражданин с доход до 510 лв. ще има право на детски надбавки, които ще се увеличат с 20 процента - от 40 на 50 за дете и от 90 на 110 лв. за две. Министърът определи това като сериозно увеличение.

"Това ще засегне 120 000 семейства", допълни Валери Белчев.

Предвидено е и значително увеличаване на майчинските надбавки за деца до двегодишна възраст - от 380 на 650 лева за втората година майчинство. За първата се полагат 90 на сто от заплатата.

"По отношение на пенсиите смятаме да предложим, дори и след отпадането на ковид мерките, абсолютната стойност на доходите за пенсионерите да бъде поне запазена на нивата, които са в момента. Но това би означавало едно средно увеличение на пенсията на всеки пенсионер с 84 лева", каза още Валери Белчев.

В план-сметката на служебното правителство за догодина е записано още и запазване на всички антиковид мерки за срок от поне 6 месеца от януари 2022 година, включително 120 лева добавка.

Валери Белчев подчерта още, че при подготовката на проектобюджета не са се бъркали в политики, не са предвиждали структурни промени и орязване на кадри. Предлагали единствено социална защита на населението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запалиха светлините на коледната елха в София
Запалиха светлините на коледната елха в София
Отново равенство в мача за световната титла по шахмат
Отново равенство в мача за световната титла по шахмат