НОВИНИ

Проф. Аргирова: За втора вълна на коронавирус в България не можем да говорим, първата не е свършила

bnt avatar logo
от БНТ
08:19, 24.09.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Здраве

Мисля, че още няколко години вирусът COVID-19 ще бъде с нас, каза вирусологът проф. Радка Аргирова в "Денят започва".

"Засега виждаме, че има нарастване на случаите, учебната година е повод за това", заяви тя.

Не се спазват предвидените мерки, увеличиха се събиранията през лятото, това е причина за повече заразени.

Проф. Радка Аргирова: Трябва да кажем, че в България, в сравнение с останалите страни, броят на заразените не е чак толкова голям.

За втора вълна в България не можем да говорим, защото първата не е свършила. Има вълнообразни спадания, покачвания, които и в бъдеще ще бъдат налице. Само като се спазват мерките, можем да помогнем за намаляване на заразата.

Проф. Аргирова категорично е за използване на маските, дори и в училище. И когато си играят, децата трябва да са с маски. Шлемовете също вършат работа, особено за тези, които непрекъснато са във връзка с хора. Те са полезни, трябва да се почистват периодично, а маската трябва да се сменя, препоръча вирусологът.

При малките деца е трудно да се слагат маски в детските градини и проф. Аргирова препоръча по възможност да се разредят групите и да се измисля такова занимание, при което децата да не са много близо един до друг. И посъветва бебетата да не бъдат целувани, за да се избегне предаването на вируси.

При наближаване на грипния сезон хората си задават въпроса как ще се разпознава грипът от коронавируса. Този проблем стои пред лекарите - как ще поставят диагнозата. Има тестове - и бързи, и PCR за COVID, и за грип, и комбинирани. И да се напомни отново - маската е универсалното предпазно средство.

Има и признаци, по които грипът се различава от коронавируса. Признаците на грипа започват 24 до 48 часа от досега до заразен, при COVID симптомите се проявяват на 7-8 ден, но още от 2-3 ден заразеното лице отделя вирус.

Какво още каза проф. Радка Аргирова вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири деца са с коронавирус от детска градина "Звездица" в Русе
Четири деца са с коронавирус от детска градина "Звездица" в Русе
Нов дом от контейнер: Монтират първите апартаменти във "Факулета"
Нов дом от контейнер: Монтират първите апартаменти във "Факулета"