НОВИНИ

Проф. Мира Кожухарова: Светът се държи неадекватно от епидемиологична гледна точка

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 11.02.2021
30553
Чете се за: 02:20 мин.
Още
Слушай новината

Към момента няма точни научни данни, че новите щамове на коронавирус се разпространяват по-лесно, коментира епидемиологът проф. Мира Кожухарова в "Денят започва".

Пандемията следва своя естествен ход, който при всички епидемии досега се е изразявал в няколко последователни вълни.

"Не виждам никакви основания за отново раздухване на паника сред хората", каза проф. Мира Кожухарова.

Към момента няма информация от болниците в България, пък и в другите страни, че вирусът става по-опасен. Става дума за едно остро респираторно заболяване, което е ново за хората, заради това се разпространява като пандемия, която ще следва своя естествен ход, но в това няма нищо страшно. Човечеството се е срещало с пандемии и е оживявало, обясни проф. Кожухарова.

С пандемията не можем да се справим, в смисъл да я ликвидираме.

"Неразумно е да се плаши обществото като цяло. Общо взето по време на епидемия от дихателна инфекция е важно да концентрираме нашите обръщения към хората, които са изложени на висок риск от тежко заболяване и от смърт", каза проф. Кожухарова.

В България е предостатъчно това, което се прави по отношение на мерките срещу коронавирус. Радвам се, че започва и присъственото обучение на учениците. Светът се държи неадекватно от епидемиологична гледна точка, коментира още тя.

"Фактът, че пандемията продължава да се разпространява, че приключи трета вълна в Испания, а в други страни предстои, показва, че мерките могат да бъдат частично ефективни и те са полезни по отношение на рисковите хора. По отношение на цялото общество ползва няма", каза проф. Кожухарова.

Трябва по-умерено да се говори и тогава хората повече ще ни вярват. Думата "спазване", "дисциплина" вече ми идва прекалено много, споделя тя.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви мерки взе общината в Пловдив срещу незаконните гонки до Гребната база
Какви мерки взе общината в Пловдив срещу незаконните гонки до Гребната база
Пенка Иванова: Прилагането на антигенен тест на учениците е доброволно
Пенка Иванова: Прилагането на антигенен тест на учениците е доброволно