НОВИНИ

Проф. Николай Габровски: Броят на заразените с коронавирус нараства с притеснителна скорост

bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 15.07.2020
8640
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Не само в България, но и в световен мащаб броят на заразените с коронавирус нараства с притеснителна скорост, заяви зам.-директорът на „Пирогов“ проф. Николай Габровски.

Нашите надежди, че лятото ще доведе до затихване на коронавирусната инфекция по естествен път – поради по дългия ден и ултравиолетови лъчи, не се сбъднаха, коментира Габровски.

По думите му навсякъде, където се разхлабиха мерките, имаше вдигане на броя на случаите.

„В началото трябваше да бъдем внимателни по няколко причини – първо това беше нещо абсолютно непознато, второ – нямахме никаква готовност, нито материална, нито като протоколи за действие. Така че тези няколко месеца, в които се спазваше строга дисциплина, се постигнаха две неща. Първо – подготвихме се много по-добре, второ – показахме, че имаме възможност да контролираме тази инфекция по един сравнително прост начин – чрез изолация“, посочи Габровски.

Той увери, че в момента системите на здравеопазване не само в България, но и по света са много по-подготвени за евентуална последваща битка.

"Разбрахме, че коронавирусът е многолика болест. Разбрахме, че знаем за нея много по-малко, отколкото много хора твърдяха, че знаят. Разбрахме, че тя може да бъде доста опасна и то не само за възрастни хора, разбрахме, че имаме средство, с което да я контролираме – изолацията и дистанцията. Разбрахме, че търсенето в много посоки на лекарства и начини да се подобри изходът на заболяването за момента остават неуспешни. Остават притесненията за зимата“, каза още зам.-директорът на "Пирогов“.

Целия разговор гледайте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланик Хронопулос: Мерките за влизане в Гърция ще се преразглеждат на всеки 15 дни
Посланик Хронопулос: Мерките за влизане в Гърция ще се преразглеждат на всеки 15 дни
Последно сбогом с Гергина Тончева
Последно сбогом с Гергина Тончева