НОВИНИ

Втора вечер протест пред Президентството

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:25, 10.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Протестиращи за втора поредна вечер се събраха пред Президентството. Те започнаха да идват пред сградата около 15.00 ч. Хората се обявиха против показните акции на прокуратурата, против главния прокурор и правителството.

Протестиращите се обявиха в подкрепа на правовата държава, на президентската институция и на демокрацията.

Малко преди 18.30 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова слязоха при протестиращите. Той каза, че протестът срещу българската мафия се превръща в кампания и призова да не се повтарят грешките от 2013 година - българите да не се делят на леви и десни, на американофили и американофоби, на българи и турци. Призова да не се разиграва и етническата карта.

"Тук сме, за да кажем не на политическите репресии, не на прокурорския рекет, не на произвола... Тук сме, за да поискаме честни избори и машинно гласуване, за да не може мафията да се самовъзпроизвежда. В следващите дни мафията ще сее разкол, ще очерня лидерите на протеста, ще внушава че сте платени. Ще организира бутафорни контрапротести и провокации, но платените протести са там, където са автобусите. На площада днес всички ние в следващите дни ще напишем историята, от която няма да се срамуваме всички заедно... Мутри вън!", каза президентът.

Вижте още ТУК

Към протеста в следобедните часове се присъединиха млади хора, служители на заведения на закрито, които бяха затворени като превантивна мярка за разпространението на коронавирус. Те скандираха искаме работа под прозорците на Министерския съвет, а след това се присъединиха към протеста.

Към протеста се присъединиха депутати и общински съветници от БСП.

"Хората излязоха, на хората им омръзна да живеят в мафиотска държава и това е факт. Това не е организирано от нас по никакъв начин, просто всички се възмутихме от това, което се случи вчера", заяви депутатът от "БСП за България" Нона Йотова.

Колкото до протеста в защита на правителството, президентът призова да няма агресия към хората в него.

За 19 часа тази вечер е организиран контрапротест на поддръжници на ГЕРБ.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивалът Opera Open стартира тази вечер в Античния театър в Пловдив
Фестивалът Opera Open стартира тази вечер в Античния театър в Пловдив
Хендерсън е аут до края на сезона
Хендерсън е аут до края на сезона