НОВИНИ

Починалите деца с Ковид са с имунен дефицит

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:12, 21.09.2021 (обновена)
6564
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

Две деца на 7 и на 9 години са починали след заразяване с COVID-19. По-голямото дете е починало в болница в Пловдив на 19 септември, но и към днешна дата не фигурира в официалната статистика, тъй като по данни на Министерство на здравеопазването записаната причина за смъртта му е друго заболяване. Само през този месец починалите от коронавирус деца вече са три.

Има ли повод за безпокойство и по-опасен ли е делта-вариантът за децата - Мария Чернева потърси отговорите.

Делта-вариантът на коронавируса не е по-опасен. Той е по-заразен и това важи еднакво и за големи и за малки. Но децата бяха най-защитената група и сега е нормално случаите при тях да са повече.

"Те бяха де факто една година вкъщи. Естествено, че сега, когато са свободни, те са били незащитени. Нито ваксинирани, нито са влезли в досег да преболедуват. Така че най-често сега ще нотатираме при децата и младите хора заболяване с ковид", каза проф. Светлана Велизарова - детски пулмолог.

Но всички проучвания дотук показват, че едва при 20 - 30% от децата ще има някаква симптоматика.

"В световен мащаб много малко са констатираните смъртни случаи при деца, като при голям процент при тези случаи при децата или има хронични заболявания или неустановен преди това имунен дефицит", заяви проф. Светлана Велизарова - детски пулмолог.

При всички случаи, в които децата у нас с ковид са стигали до болница, са имали тежки придружаващи заболявания - като диабет и затлъстяване. Сами по себе си те водят до имунен дефицит. Починалото кърмаче също е било в тежко състояние.

"Недохранено, живеещо в много тежки битови условия, което значи че самото дете е нямало никаква имунна защита. За другите деца, не знам подробности, но съм почти убедена, че ще бъде открито придружаващо заболяване, и то хронично и най-вероятно съпътствано с някакъв имунен дефицит", заяви проф. Светлана Велизарова - детски пулмолог.

От 500 едно ще се разболее малко по-тежко. Това показва едно от световните проучванията, в които участва и България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опасност от разлив на гориво от заседналия край Яйлата кораб
Няма опасност от разлив на гориво от заседналия край Яйлата кораб
Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков подаде оставка
Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков подаде оставка