НОВИНИ

Путин и Ким Чен-ун може да се срещнат следващата седмица

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:50, 05.09.2023
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Лидерите на Северна Корея и Русия вероятно ще се срещнат следващата седмица във Владивосток, твърдят високопоставени американски източници. Според американския вестник "Ню Йорк Таймс" Ким Чен-ун ще пътува до Русия, за да договори с Владимир Путин военно сътрудничество.

Какви разговори протичат между Москва и Пхенян засега е тайна. Нито Русия, нито Северна Корея са потвърдили визитата на Ким Чен-ун. Според "Ню Йорк Таймс" той ще пътува до Владивосток с брониран влак. И най-вероятно двамата лидери ще се срещнат в рамките на икономическия форум, който ще се проведе в руския град между 10 и 13 септември.

"Москва и Пхенян поддържат добри отношения. Имаме намерение да ги развиваме още повече. Установяват се контакти на различни нива, защото това е наш съсед, много важен съсед в региона, така че тези отношения ще продължат да се развиват", заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

За интензивни разговори между Москва и Пхенян предупреди в края на август говорителят на Съвета за сигурност на Белия дом Джон Кърби. Тогава 20 представители на екипа на Ким Чен-ун са посетили Русия. Според Ню Йорк Таймс в делегацията е имало и представители на сигурността, които са тествали железопътния маршрут до Владивосток.

Вчера руският военен министър Сергей Шойгу съобщи, че Русия обмисля съвместни военни учения със Северна Корея и Китай. През юли Шойгу посети Пхенян. Тогава за първи път след пандемията Северна Корея отвори границата си.

"Владимир Путин и Ким Чен-ун са си разменили писма, обещавайки да засилят двустранното сътрудничество. Според нашата информация, след посещението на Шойгу друга група руски служители е пътувала до Северна Корея за разговори за оръжейни сделки между двете държави. Русия преговаря за значителни количества боеприпаси от Северна Корея, които да бъдат използвани срещу Украйна", заяви Линда Томас-Грийнфийлд, постоянен представител на САЩ в ООН.

Предполага се, че Северна Корея ще предложи на Русия оръжия за Украйна, а в замяна ще получи достъп до технологии за спътници и подводници.

Ким Чен-ун посети Русия през 2019 г. Тогава той спази традицията на баща си и на дядо си, и пристигна във Владивосток с брониран влак.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС закупи 100 билета за "Мача на надеждата", предоставя ги на най-талантливите проектонационали до 15 г.
БФС закупи 100 билета за "Мача на надеждата", предоставя ги на най-талантливите проектонационали до 15 г.
Адриан Андреев загуби в първия кръг на "Чалънджър" в Севиля
Адриан Андреев загуби в първия кръг на "Чалънджър" в Севиля