НОВИНИ

Гледайте по БНТ "Вторият мандат": Радев и Йотова полагат клетва пред парламента

bnt avatar logo
от БНТ
13:31, 18.01.2022
8672
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва за втория си мандат пред Народното събрание на 19 януари.

БНТ излъчва на живо клетвата и церемонията по встъпване в длъжност на президента Румен Радев. Гледайте специалните издания "Вторият мандат" по БНТ1 и на bntnews.bg.

На церемонията са поканени министър-председателят Кирил Петков, членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните в България вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти на Република България и председатели на Народното събрание.

Представителна гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента. Тържествената церемония ще бъде от 10.00 часа и ще се предава пряко по Българската национална телевизия и Българското национално радио.

Преди Румен Радев и Илияна Йотова да положат клетва пред парламента, ще бъде прочетено решението, с което ЦИК ги обявява за избрани за президент и вицепрезидент на България.

Президентът Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

След церемонията в Народното събрание, Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит ще посрещне в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" Радев и Йотова и ще отслужи тържествен молебен.

Негово Светейшество ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ. За втори път българският патриарх Неофит лично ще отслужи молебен и ще благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава.

Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха балотажа на президентските избори, проведен на 21 ноември 2021 година.

На балотажа гласуваха 2 310 903 избиратели. Избирателната активност е рекордно ниска - 34.84%. За двойката Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 1 539 650 българи, а за двойката Анастас Герджиков и Невяна Митева – 733791 действителни гласове.

Тази събота президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпват в длъжност за следващите пет години.

Проследете президента по стъпките му към "Дондуков" 2. Вижте тържествена церемония пред паметника на Незнайния воин. Чуйте политическите анализи, експертните коментари и гласовете от изкуството. В специалните студиа - пред президентството - при Надя Обретенова и в БНТ - при Георги Любенов.

Гледайте "Вторият мандат" на 22 януари от 8.00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов: От БФС привикват клубовете с искане да подписват отказ от декларациите си
Бербатов: От БФС привикват клубовете с искане да подписват отказ от декларациите си
112 спортни журналисти определиха Футболист на годината в България
112 спортни журналисти определиха Футболист на годината в България