НОВИНИ

Рафаел Надал е първият финалист на Australian Open

Рафаел Надал
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 28.01.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Испанският тенисист Рафаел Надал се класира за финала на първия за годината турнир от Големия шлем - Australian Open. На полуфиналите Матадора се наложи над Матео Беретини (Италия) в четири сета - 6:3, 6:2, 3:6, 6:3.

В спора за трофея Рафаел Надал ще срещне с победителя двойката Стефанос Циципас (Гърция) - Даниил Медведев (Русия).

Ако триумфира в Мелбърн, испанецът ще спечели 21-ия си трофей от Големия шлем и ще постави нов рекорд. Рекорд, към който се стремеше и Новак Джокович. Сърбинът обаче беше депортиран след отнемане на визата му.

В момента испанецът, заедно с Роджър Федерер и Новак Джокович, държат постижението по брой спечелени турнири от Големия шлем, и тримата имат по 20.

Рафаел Надал спечели Откритото първенство на Австралия само веднъж до този момент – през 2009 г. Тогава Матадора победи Роджър Федерер (7:5, 3:6, 7:6 (7:3), 3:6, 6:2). Той има шест финала в Мелбърн.

Испанецът започна силно срещата и поведе с 3:0 след ранен пробив във втория гейм. До края на частта той не допусна колебания и поведе, след като реализира четвъртия си сетбол.

Вторият сет стартира идентично на първия – Матадора бързо пое контрола върху събитията на корта и след ранен аванс от 4:0 гейма, нямаше проблеми да се доближи на сет от неделния финал.

В третата част Беретини започна да намира ударите си и след няколко равностойни гейма дочака своя момент в осмия гейм, когато проби за първи път испанеца в мача и след това сервира успешно, за да намали изоставането си.

Ситуацията се повтори в четвъртия сет, но с разменени роли – този път Рафаел Надал изчака своя миг и след брейк в осмия гейм, не сбърка на собствено подаване, за да влезе за шести път в спора за трофея на Australian Open.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пред какви трудности е изправена пекарна "Радост" във Варна?
Пред какви трудности е изправена пекарна "Радост" във Варна?
Бразилия и Еквадор не се победиха в много напрегнат мач
Бразилия и Еквадор не се победиха в много напрегнат мач