НОВИНИ

Разбиха схема с маратонки-менте за 700 000 лева в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 22.01.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Схема за пране на пари, действала в продължение на три години, разби полицията в Пловдив. Имитации на маркови маратонки са били продавани онлайн през четири сайта, а печалбата е била влагана в строителството на пищен ритуален дом и скъпа четириетажна кооперация без всякакви документи. Доказаните до момента изпрани средства надхвърлят 700 000 лв.

В таен склад, маскиран зад стена на магазин за обувки, разследващите открили маратонки, имитация на световни марки, на стойност над 600 000 лв.

"Лицето борави с ключ, което държи склада, когато е нужно да се изкара стока и когато се заключи, не можа да се проникне до задното помещение", разкри Георги Буюклиев - Икономическа полиция Пловдив.

Стоката е била продавана онлайн през четири сайта, зад които стоят двама братя от пловдивския квартал Столипиново.

"Дневният оборот в определени дни е стигал до 20 хиляди лева. Нищо не е показвало, че в магазина кипяла мащабна търговия, разказват работещите в съседство", допълни ст. комисар Йордан Рогачев - директор на ОДМВР - Пловдив.

От продажбите не са плащани никакви данъци, а печалбата е била изпирана в строителство, обясниха от прокуратурата.

"Изграден ритуален дом в град Пловдив... в следствие на изпиране на средствата от престъплението от този вид търговия, като е построена и четириетажна кооперация без никакви документи", каза Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив.

Луксозната сграда е построена точно до кварталното полицейско управление в Столипиново. Пищният ритуален дом пък е срещу училището и се рекламира в социалните мрежи. На посочения за контакти телефон ни обясниха, че можем да наемем залата за тържество.

До момента по случая са арестувани 10 души, сред които е и единият от братята-организатори. Другият е обявен за общодържавно издирване.

Репортер: Нели Ангелова

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какъв е пътят на децата от социалните институции, когато навършат пълнолетие?
Какъв е пътят на децата от социалните институции, когато навършат пълнолетие?
Световният първенец Бътън се завръща във Формула 1
Световният първенец Бътън се завръща във Формула 1