НОВИНИ

8 задържани заради злоупотреби с евросредства по земеделски програми в Петрич

разкриха злоупотреби европейски средства земеделски програми петрич
bnt avatar logo
от БНТ
13:40, 30.06.2022
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Мащабна операция на ГДБОП и европейската прокуратура разкри злоупотреби с европейски средства по земеделски програми в Петрич.

През 2020 година в ГДБОП-МВР са придобити данни, че на територията на община Петрич, област Благоевград функционира организирана престъпна група, осъществяваща престъпна дейност, изразяваща се в неправомерно предоставяне и усвояване на субсидии за отглеждане на земеделски култури, пасища, програми за отглеждане на животни, както и по оперативни програми за използване на пасища и мери.

Според постъпилата информация част от лицата, които от години неправомерно получават и управляват парични средства под формата на субсидии, предоставяни на България от фондовете на Европейския съюз, както и печелят проекти по оперативни програми са: Началникът на Общинска служба "Земеделие" – гр. Петрич, други служители на общинската служба, техни роднини и приближени лица.

Установено е, че всяка година лицата осъществяващи гореописаната престъпна дейност прогресивно увеличават декларираните площи и животни, респективно се увеличават и сумите, които получават под формата на субсидии.

Също така е установено, че ръководителят на Общинска служба "Земеделие" – гр. Петрич и неговият брат са успели да усвоят чрез констативни нотариални актове по обстоятелствена проверка имоти с площ над 40 000 декара. Установено е, че само две лица, участници в престъпната група, са получили за последните 5 календарни години парични средства в особено големи размери под формата на субсидии (над 600 000 лева).

Във връзка с горното и с цел предотвратяване, пресичане, разкриване и документиране в пълен обем на извършваната противоправна дейност на 29 юни е проведена специализирана полицейска операция, съвместно със служители на сектор БОП – Благоевград, сектор БОП – Кюстендил, сектор БОП – София град, сектор БОП – София област и сектор БОП-Перник.

В хода на проведените мероприятия са извършени 4 броя обиски (претърсване) на лица и претърсване и изземване на 7 броя леки и товарни автомобили, както и претърсване и изземване на 6 адреса на територията на общ. Петрич и общ. Сандански, в това число и помещения на Общинска служба "Земеделие" – Петрич и земеделска аптека с амбулатория. В хода на провежданите мероприятия са установени и иззети:

• Мобилни телефони и СИМ карти;

• Заявления за кандидатстване по оперативни програми за подпомагане на Европейския съюз, договори за наем и покупко – продажба на частни и общински имоти (земеделски площи) и други документи, имащи отношение по горепосоченото досъдебно производство;

• Множество идентификатори за животни (ушни марки).

В хода на проведените мероприятия със заповед за задържане за срок до 24 часа съгласно Закона за МВР са задържани 8 лица, от които Началникът на Общинска служба "Земеделие" – гр. Петрич, други служители на общинската служба и лица, съпричастни към гореописаната престъпна дейност.

Работата по случая продължава, като към настоящия момент се извършват разпити на лица в качеството на свидетели. Извършват се проверки на регистрирани животновъдни обекти на лица (бенефициенти по европейски програми), имащи отношение към престъпната дейност. Към момента са констатирани несъответствия между броя на декларираните и броя на представените животни в проверяваните обекти. Разследването се осъществява под надзора на европейската прокуратура.

Според източници на "По света и у нас" двама от групата са задържани в Обзор по време на земеделски семинар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ с нов проект: "Работи в бъдещето" цели да улесни и насочи младите хора в кариерното им развитие
БНТ с нов проект: "Работи в бъдещето" цели да улесни и насочи младите хора в кариерното им развитие
Баскетболните национали се срещнаха с децата от школата на Рилски спортист
Баскетболните национали се срещнаха с децата от школата на Рилски спортист