НОВИНИ

Реакции на световните лидери след експлозията в Полша

реакции световните лидери експлозията полша
bnt avatar logo
от БНТ
13:24, 16.11.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Европа

Двама души загинаха в село в източната част на Полша. Според агенция "Асошиейтед прес", става дума за ракета, изстреляна от украинските сили по приближаваща руска ракета. Информацията е на американски официални представители, пожелали анонимност. Вчера Русия извършваше масирани удари срещу различни градове в Украйна. Москва отрече да е отговорна за инцидента в Полша и го определи като украинска провокация. Русия заяви, че удари са нанасяни не по-близо от 35 километра от украинско-полската граница. Москва твърди, че разпознава по снимки на отломките ракетата в Полша като украинска Ес-300.

След експлозията в Полша: Варшава ще задейства член 4 на НАТО

Ето как реагираха на новината някои от световните лидери:

"Докато ние се срещаме в рамките на Г-20, докато призоваваме за край на войната, Русия извършва масови ракетни удари срещу Украйна. Умишлено Русия взима на прицел граждани, цивилна инфраструктура, прекъсвайки връзките на деца, жени и мъже към водоснабдяване, електричество и храна. Всички ние осъждаме тези брутални атаки на Русия. Обсъдихме и експлозията в Полша, близо до границата. Предложихме пълна подкрепа и помощ в разследването, което се провежда в момента. Ще останем в контакт с нашите партньори във връзка със следващите стъпки. Ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо и ще останем единни", каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

"Имах възможност да разговарям с полските власти, пред които изказах нашите съболезнованията за жертвите на ракетните атаки, достигнали до полска територия вчера. Оставаме до Полша до пълното изясняване на обстоятелствата. Вече се правят анализи. Сътрудничим си с Полша, за да разберем точно какво се е случило, заедно с всички наши съюзници, с които проведохме среща тази сутрин", каза френският президент Еманюел Макрон.

"Трябва да изчакаме резултатите от разследването, след което публично да ги обявим. Всяко прибързано заключение за събитията, преди внимателното им разследване, е изключено, предвид сериозността на въпроса", каза германският канцлер Олаф Шолц.

"За нас е важно, че Русия казва, че няма нищо общо с този инцидент. Този факт и изказването на Байдън, че тези ракети не са руско производство, вероятно показва, че Русия не свързана с инцидента", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните Дея спорт и Монтана също играят в Европа днес
Волейболните Дея спорт и Монтана също играят в Европа днес
"Продължаваме Промяната" и "Български възход" се разминаха във вижданията си за бюджета
"Продължаваме Промяната" и "Български възход" се разминаха във вижданията си за бюджета